ОУ „Йордан Йовков“ в село Красен е домакин на третото издание на Детско полицейско управление

Днес в Основното училище „Йордан Йовков“ в село Красен, официално беше дадено началото на третото издание на Детско полицейско управление с ученици от IV и V клас на учебното заведение, съобщават от местната администрация.

ОУ „Йордан Йовков“ в село Красен е домакин на третото издание на Детско полицейско управление

Инициативата е на Районното управление в Генерал Тошево, като първите две издания са провели в ИОУ „Хр. Смирненски“ и ИСУ „Никола Й. Вапцаров“ в града.



На тържественото събитие са присъствали началниците на Районното управление и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града Красимир Манолов и Божидар Бонев, кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители на двете структурни поделения, учители и ученици.   

Програмата „Детско полицейско управление” е предвидена за реализиране от служители на МВР от структурите на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция”, Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица в съответните населени места.

Целта на програмата е ранна превенция на подрастващите; утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната; създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения определени ситуации; изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност; стимулиране на прилежност и инициативност и повишаване доверието към полицията.

Заниманията ще се провеждат по предварително изготвен и утвърден план от началника на РУ в града и директора на ОУ „Йордан Йовков“ в село Красен, в рамките на един астрономически час веднъж седмично. Теоретичните занимания ще се провеждат в училищна класна стая или в други подходящи помещения, а практическите – на открито. Чрез теоретичните и практически занимания децата ще получат съответните умения, включващи оказване на детска полицейска лична защита, научаване на безопасността на движението по пътищата, оказване на долекарска помощ и други.