ОбС - Добрич ще гласува предложението Деян Енев да бъде удостоен с Националната литературна награда „Йордан Йовков“

Предложенията ще бъдат гласувани на 27 октомври

ОбС - Добрич ще гласува предложението Деян Енев да бъде удостоен с Националната литературна награда „Йордан Йовков“

Общинският съвет на Добрич ще гласува авторът белетриста Деян Енев да бъде удостоен с Националната литературна награда „Йордан Йовков“. Деян Енев е издател на над петнадесет книги и сборници с разкази. През 2008 година австрийското издателство „Дойтике“ издава, в превод на немски, сборник с негови избрани разкази под заглавие „Цирк България“. През август 2010 година лондонското издателство „Портобело“ публикува на английски сборника му с избрани разкази „Цирк България“. Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации - интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони. 



Останалите седем предложения за отличие с Националната литературна награда „Йордан Йовков“, която община Добрич ще връчи за 11-и път, са били за проф. дфн Анчо Калоянов, Галин Никифоров, Георги Балабанов, Неда Антонова, Павлина Павлова, проф. Симеон Янев, Станчо Пенчев. 

Консултативна комисия, с председател зам.-кмета по “Хуманитарни дейности” д-р Емилия Баева, е разгледала номинациите и предлага Общинският съвет на Добрич да даде своето съгласие с отличието да бъде награден Деян Енев.

Местната власт ще гласува и предложението проф. дфн Милена Кирова да бъде удостоена с Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство за 2020. Проф. дфн Милена Кирова преподава българска литература от Освобождението до Първата световна война и антропология на библейския свят в СУ „Св. Климент Охридски”. Ръководител е на катедрата по българска литература от 2003 до 2011 година и от 2015 насам. Автор е на петнадесет книги. За наградата са били предложени още Георги Велев и Рада Въртунинска. 

Церемонията ще се състои ноември месец тази година и ще е по повод 140 години от рождението на писателя. Наградата се връчва на пет години, а някои от нейните носители досега са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Ивайло Петров, Антон Дончев и други.

Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена от община Добрич и се присъжда на български автори, тя е индивидуална и не може да се връчва за съавторство или да се поделя между двама и повече автори.