Албена Петрова: Хората отново се обръщат към книгите

По време на епидемичната обстановка се е увеличил интересът на добруджанци към четенето на книги, смята Албена Петрова, отговорник в сектор „Работа с деца“ към Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич.

Албена Петрова: Хората отново се обръщат към книгите

„Хората отново се обръщат към книгите, защото малко трудно могат да преодолеят липсата на  другите сценични изкуства, които бяха затворили врати или ограничиха достъпа, сред които театри и кина. Това ги накара   да се обърнат към книгите“, каза тя.



Наблюденията й в работата сочат, че когато родителите са четящи хора, децата им впоследствие продължават тази традиция. „Те водят децата си от съвсем малки при нас. Когато станат на 5-годишна възраст, когато могат да им бъдат издадени читателски карти, за малчуганите  е повод за гордост да имат своя карта“, посочи Албена.

Тя коментира, че родителите предимно оставят децата си сами да изберат какво да четат. Малките читатели все по-често протягат ръка към автори и книги на новото време, сред които Дейвид Уолямс и Джеф Кини.

„Някои родители се опитват да подтикнат децата си към авторите от тяхното време, които те са харесвали в тяхното детство, но малките читатели са много интуитивни и с точност намират това, което им е необходимо и което имат нужда да прочетат“, сподели Албена.

Библиотекарят специалист посочи, че културната институция винаги е отворена за дарения на книги и често получават такива. Най-верните приятели на библиотеката даряват книги, които са купували за себе си:

 „Активните читатели даряват книгите, които закупуват да прочетат. Даряват не само на нашия сектор.Също така порасналите деца даряват своите книжки и ги споделят с нашите читатели“.

Във връзка с епидемичната обстановка, Албена Петрова коментира, че от всяка ситуация може да се извлече позитивизъм. Като пример тя посочи  виртуалните инициативи, реализирани от Регионалната библиотека „Дора Габе“. „Това ни провокира да започнем да творим и работим по малко по-различен начин. Това не означава, че той не е интересен. Напротив! Всички наши онлайн инициативи се радват на голям интерес“, смятат в библиотеката.

В заключение Албена подчерта, че четенето на книги на хартиен носител е много по-здравословно за децата. „Четенето на една книга не само обогатява техния вътрешен свят, запазва се тяхното зрение. Искам да напомня на родителите и преподавателите, че общуването с книгите  обогатява езика,  повишава общата култура и помага  на хората  да се изразяват по-добре“.