Младежите от „Чудната градина” танцуваха зумба в центъра на Добрич

С флашмоб в центъра на Добрич Фондация „Св. Николай Чудотворец“ започна поредицата от събития в рамките на кампанията „Да останем свързани”, която касае правата на хората с интелектуални затруднения.

Младежите от „Чудната градина” танцуваха зумба в центъра на Добрич


Стартът на инициативата беше даден днес със зумба танци и весели усмивки в центъра на града. 

„Започваме серия от инициативи, като решихме, въпреки обстоятелствата, днешното събитие да бъде на живо и да бъде реално в реално време. По-нататък ще продължим с онлайн инициативи кампанията. Но днес й даваме старт. Кампанията се нарича „Да останем свързани” и ще се проведе в различни градове. Решихме да не отлагаме нищо, още повече, че точно сега, когато живеем във времената на пандемия, е особено актуална нашата кампания и мотото ни да останем свързани. Тъй като нашите младежи и без това живеят в изолация години наред, да не кажем през целите си животи. Когато ние се оплакваме за незначителни неща, те не са се оплаквали и в малкото време, което прекарват с други хора, са позитивни и усмихнати. Искаме да покажем това, което са те в целия си блясък и дано повече хора да ни забележат и да дадем надежда и стимул да се усмихват, макар и под маските”, сподели председателят на Фондация „Св. Николай Чудотворец” Мария Методиева. 

Тя допълни, че очакванията от днешната застъпническа кампания под наслов „Да останем свързани” е тези хора да бъдат забелязани. 

„Нашите младежи са късметлии, защото в „Чудната градина” имат възможност да работят, такава почти нямат другите, така че искаме и това да бъде нашият старт в кампанията, те да бъдат наистина забелязани като общност.  Каквото и да говорим за интеграцията, думата остава куха, когато нищо не се прави в тази посока. Социалните услуги не са достатъчни, те дават възможност за прекарано време и развитие на умения за няколко часа, а после?”, каза Методиева. 

Според нея в обществото  все още съществува някакъв вид предубеденост към хората с интелектуални затруднения. 

„Хората се променят докато са малки, иначе вече в твърде късно, затова и градината ни е направена по този начин, за да приема непрекъснато хора.  От 100 човека, минавайки като наши клиенти поне 5 да се занимаят какви хора работят там и това да им даде възможност да видят, че това е начина за интеграция. Равнопоставеност означава право на труд и свободен живот”, каза тя. 


Кампанията в Добрич ще продължи виртуално.  Младежите от „Чудната градина” ще разпространят максимално повече снимки с хаштаг „Да останем Свързани”, за да може инициатива да се превърне в национална. А рамката ще обиколи няколко добрички училища и ще посети колегите и приятелите на Фондация „Св. Николай Чудотворец” във Варна и Шумен.