6.1 млн. лева данъци и осигуровки заплатиха добруджанци

12 788 добруджанци заплатиха дължимите данъци и осигурителни вноски чрез ПОС терминали на приходната агенция до края на месец септември.

6.1 млн. лева данъци и осигуровки заплатиха добруджанци

Без да заплатят такси, те са превели в републиканския бюджет 6 161 938 лева. Освен че са безплатни, другото предимство на картовите преводи чрез т. нар. „виртуален ПОС терминал“ и физическите ПОС терминали на НАП е, че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента.


За първите девет месеца на годината, офисът на НАП в Добрич обслужи 63 983 клиенти. 8130 са корпоративните клиенти, които са декларирали печалбата си за изминалата година пред приходната агенция, като всички са направили това по електронен път, според законовите изисквания

13 293 са физическите лица, подали годишни декларации за доходите си, придобити през 2019 г. 3284 от тях са подали декларациите си с електронен подпис, а 7 438 добруджанци са декларирали доходите си с персонален идентификационен код (ПИК). Персоналният код е безплатен, безсрочен и се издава във всеки офис на НАП. Вече над 18 хиляди добруджанци притежават ПИК, като от началото на годината 4 379 граждани са поискали и получили от местния офис на приходната агенция персонални кодове.

От НАП Добрич напомнят на потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код от НАП, че могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: infocenter@nra.bg, по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

Националната агенция за приходите съветва клиентите си да отложат посещенията си в офиса на ведомството до края на обявената извънредна епидемична обстановка, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Клиентите, които са решили да посетят офиса, трябва да се съобразят с въведения контролиран пропускателен режим и да спазват необходимото отстояние. В офиса на НАП в Добрич се обслужват клиенти, като са взети допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.