Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 19 до 23 октомври

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Директорът на Регионалната здравна инспекция и секретар на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса д-р Светла Ангелова е удостоена с приза „Лекар на годината” на Регионалната лекарска колегия в област Добрич към Българския лекарски съюз. Отличието е връчено във връзка с празника на българския лекар. 


Имаме желанието на доброволци, които да помогнат с дезинфекцията и санитарните грижи в добричката болница, но за жалост основният апел все още е неуспешен. Това заяви пред журналисти прокуристът на МБАЛ – Добрич – д-р Георги Желязков. Припомняме, че Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич отправи апел към специалистите по здравни грижи, да започнат работа извън Ковид-сектора на лечебното заведение. Техният труд ще бъде финансово обезпечен, ще получават около 100 лева на дежурство.

В Основното училище „Йордан Йовков“ в село Красен официално беше дадено началото на третото издание на Детско полицейско управление с ученици от IV и V клас на учебното заведение, съобщават от местната администрация. Инициативата е на Районното управление в Генерал Тошево, като първите две издания са провели в ИОУ „Хр. Смирненски“ и ИСУ „Никола Й. Вапцаров“ в града.

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева ще представлява общината в извънредното общо събрание на акционерите на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Това стана ясно на провело се  заседание на Общинския съвет. Извънредното общо събрание на акционерите на МБАЛ – Добрич  ще се състои на 28 октомври.  При невъзможност за участие на кмета Соня Георгиева, на нейно място ще бъде зам.-кметът Атанас Дучев. 

Кметът на Община Тервел Симеон Симеонов ще внесе в Общинския съвет предложение за отсрочване с месец на плащанията за наем на обработваеми земеделски земи. От местната администрация съобщават, че мярката се предприема в подкрепа на земеделците, които тази година имаха лоша реколта. Вместо до 30 октомври, наемите ще се дължат до 30 ноември тази година. При положително гласуване от Общинския съвет, наемателите няма да дължат лихви за забавено плащане на наема, ако са се разплатили с Община Тервел до 30 ноември. 

Към момента търсенето на медицински специалисти е факт, както и на работещи в обувното и шевно производство, коментира директорът на Бюрото по труда в Добрич Северина Савова по време на Общата трудова борса.

Със заповед на кмета инж. Симеон Симеонов се отменят всички културни и развлекателни мероприятия на закрито. Нареждането, с което се забранява провеждане на театри, сценични прояви, занятия от танцовото и музикално изкуство, е в сила от днес до 30 ноември. Културни събития могат да се организират на открито при заетост от 50% на местата и при спазване на всички противоепидемични мерки. 

С флашмоб в центъра на Добрич Фондация „Св. Николай Чудотворец“ започна поредицата от събития в рамките на кампанията „Да останем свързани”, която касае правата на хората с интелектуални затруднения. Стартът на инициативата беше даден днес със зумба танци и весели усмивки в центъра на града. 

Над 60 ученици от Частното училище „Леонардо да Винчи” и СУ „Климент Охридски” се включиха в кампанията за почистване Junk Around. Поредицата събития с почистващ характер – Junk Around, които организацията БГ Бъди активен проведе през лято – есен 2020г. на територията на Пловдив се пренася и в Добрич. На местно ниво, акцията се организира от СНЦ “Зеленият пламък” и СНЦ “Черноморски център за развитие”.