СУ „П. Р. Славейков“ приключи проект „Здраве, обич, сили = на деца щастливи“, финансиран от Община Добрич

В Средното училище „Петко Рачов Славейков“ приключиха дейностите по Проект „Здраве, обич, сили = на деца щастливи“, финансиран от Община град Добрич по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност, от бюджет 2020.

СУ „П. Р. Славейков“ приключи проект „Здраве, обич, сили = на деца щастливи“, финансиран от Община Добрич

Проектът е насочен към едни от значимите теми на нашето съвремие - промоция на здравословния начин на живот, превенция на агресията сред подрастващите, засилване на връзката дете – родител, а целите му – трайно подобряване на здравето и благополучието на децата, осигуряване на щастливо бъдеще чрез стимулиране на физическата активност, здравословното хранене и добронамереното общуване. 



Дейностите се реализираха в три тематични обучително-игрови модула: Здраве, Обич, Сили, базирани на съвременната методика -  учене чрез игра и забавление.

Ученици от втори клас се срещнаха с квалифицирания рехабилитатор Юлия Митева и под нейно ръководство разучиха лесноизпълними ежедневни упражнения с ластици, закупени със средства от Проекта, с цел активиране на желанието на децата сами да ги провеждат и да разберат нуждата от ежедневното им изпълнение. Освен това, с помощта на презентация, изготвена от г-жа Митева, второкласниците получиха достатъчно практически знания за причината и вредата от гръбначни изкривявания при продължително седене в клас и у дома, неправилно носене на ученически раници и пр.


Закупените по Проекта стативи помогнаха на учениците от първи и трети клас да се справят със сюжетно-ролевите задачи, поставени от техните учители, а именно: ежедневието на децата в училище, в дома, на обществени места, предотвратяване на прояви на агресия, нетолерантност към различните, възпитаване в екипност, взаимопомощ и пр. В тази дейност „Обич“ бе организирана изложба от изработените рисунки.

В третия модул „Сили“, учениците от 3 а клас осъзнаха необходимостта от пълноценно и здравословно хранене, с помощта на презентации и видеа, а заради пандемията от корона вирус трябваше самостоятелно вкъщи да си приготвят здравословна храна с продукти, закупени със средства от проекта. Децата записаха и предоставиха видео клипове с изпълнението си, в които  се вижда, че са придобили умения за поддържането на правилна лична хигиена при боравенето с храна и са осъзнали, че приготвянето и сервирането на здравословна храна и напитки са дейности, които могат да носят не само вкусова наслада, но и естетическо преживяване

Изграждането на здравословни хранителни навици и редовна физическа активност при децата е процес, който трябва да се осъществява непрекъснато. Усвоените положителни практики и придобитите знания в рамките на проекта ще продължат да бъдат прилагани не само в училищната среда, но и при осмисляне на свободното време. Възможността за практикуването им в домашни условия и лесното им изпълнението не е свързано с възрастови или други ограничения, което засилва връзката  дете-родител-учител. Закупените по проекта материали ще бъдат използвани и занапред при провеждане на разнообразни практикуми на открито и в зала.