Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г.

От днес започва приемът на заявления за подпомагане по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2021 г.

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г.

Финансовият ресурс е 6 400 202 лева. Документи за финансовата 2021 г. ще се приемат в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Приемът ще продължи до 6 ноември 2020 г. Пчеларите могат да изтеглят образец на заявлението за подпомагане от интернет страницата на ДФЗ-РА. Там е публикувана и информация за условията за финансиране по мерките от НПП 2020-2022 г. Заинтересованите от пчеларската програма, които нямат онлайн достъп, могат да се осведомят на място - в областните дирекции на ДФЗ и в Централно управление на ДФЗ-РА отдел „Пчеларство, мляко и интервенции“ на дирекция „Селскостопански пазарни механизми“.



Мерки Б, Г и Д от НПП 2020-2022 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.

Пчеларските сдружения и организации също могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б, Г и Е от Национална програма по пчеларство.От Прием 2021, за сдруженията и организациите се отварят и допълнителни възможности за кандидатстване по мярка Б за „Изследване за резистентност на Varroa destructor към ВМП, разрешени за употреба за борба с вароатозата“ и по мярка Г „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства /мед, прашец/ за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“.