Четири деца със специални потребности от Добрич ще разкажат историите си в Америка

Четири деца със специални потребности от Добрич се включват в националния фотопроект „Различните деца на България”. Снимки, заедно с кратка история на децата ще бъдат показани в изложба в Чикаго на 7 ноември. Целта е обществото да започне да приема тези деца и да се научи да не ги игнорира.

Четири деца със специални потребности от Добрич ще разкажат историите си в Америка

Инициативата за създаването на този проект е на Анна Йончева, която е майка на две деца без специални потребности. Тя се е сблъскала с нетърпимостта най-вече на другите родители към „различните” деца на детската площадка. Стартирала своята идея в началото на месец март 2019 година, след като съученик на дъщеря й се опитал да я убеди да не играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че е заразна. Тогава Йончева решила, че може да снима всички тези деца, които обществото приема за „различни” и да ги покаже, за да могат хората да свикнат с тяхното присъствие и да се научат да не ги игнорират. 


Камелия Тодорова от Добрич, която е майка на дете с аутизъм, попаднала случайно на страницата „Проект Различните деца на България” в социалните мрежи и решила да изпрати снимки и на своя син Недислав. Анна Йончева веднага се свързала с нея с идеята да го включи в този социален проект. Това било ден преди първата национална изложба по проекта в София и не успели да включат Неди в нея, но инициаторката пожелала той да участва в подобен проект в град Чикаго. 

Идеята на Камелия Тодорова била повече деца със специални потребности от Добрич да се включат в инициативата. На 18 октомври в градския парк „Свети Георги” на децата беше направена фотосесия от фотографа Ангелина Иванова, която е партньор по проекта. В събитието се включиха 10 деца от Добрич. Техните истории ще бъдат представени в различни градове в България и чужбина. Четири от тях, които са част от сдружение „Ние 2020”, са избрани да се включат в изложбата, която ще се състои на 7 ноември в Чикаго. 

Всички деца със специални потребности ще представят историите си и своето послание в изложба и в Добрич. Очаква се да стартира и благотворителна акция за закупуване и поставяне на люлка за деца със специални потребности в рамките на проекта.

Снимките са предоставени от Камелия Тодорова - председател на Сдружение "Ние 2020".