Ученици от Добрич се запознаха с историята на печатната книга с мирис на мастило

Дни преди един от най-светлите български празници - Деня на народните будители, ученици от Добрич предприемат едно пътешествие през историята на печатната книга с мирис на мастило.

Ученици от Добрич се запознаха с историята на печатната книга с мирис на мастило



Регионалният исторически музей в града, съвместно с фотографа Галя Йотова, организират Работилница по печат. Тя е част от авторския проект на Йотова „Красотата на буквите”. 


Специалистът в РИМ – Добрич Ивелина Романова сподели, че това е крачка напред към това децата да започнат да приемат музея не просто като институция, а като място, където не само получават знания, но и се забавляват. 

“В навечерието на  Деня на народните будители решихме, съвместно с Галя Йотова, да представим един нов прочит на нашата азбука и да представим една печатарска работилница на нашите ученици от Добрич, да ги запознаем с нашата позната и непозната история, да запълним някои празнини, това, което ние не знам за историята ни, да се почувстваме горди, че сме българи и че носим такава богата и древна култура в сърцата си”, сподели тя. 


 „Красотата на буквите” е вълшебно пътуване през време и пространства, което реално ни докосва до красотата на буквите и представя един по-различен разказ към осмисляне на значимостта на родната азбука и съществения български принос за разнообразието на европейската култура.  В рамките на няколко дни децата от Добрич ще успеят да се докоснат до това изкуство и до историята на един велик българин, който е оставил името си в историята.  За него ни разказва авторът на проекта Галя Йотова. 

„Яков Крайков е първият българин –печатар, който печата на кирилица в собствената си печатница във Венеция и това става през 16 век. Само 100 години след като е изобретена печатарската машина, един българин, роден около Кюстендил, по незнайни причини попаднал във Венеция успява да закупи печатницата, която е печатала на кирилица от Божидар Вукович и в тази собствена печатница да отпечата четири книги на кирилица, като първата книга Часослов е уникална с това, че съдържа 31 илюстрации, като една голяма част от тях са направени от самия Яков Крайков. Те са използвани векове след това като примери и заготовки, по които са правени стенописите в църквите. За третата си книга, която Крайков печата във Венеция, той си измисля и създава един чисто нов шрифт, като променя начина на изписване на буквите и този кирилски шрифт е в основата на следващата кивилица и азбука, която се печата на Балканите. Уникална е четвъртата му книга, която се казва „Различни потреби”. Тя е книга за пътника, но от тя е уникална със съдържанието си, защото вътре има много апокрифи и различни интересни сказания, но и с това, че от нея са запазени само четири екземпляра. Два се пазят в библиотека Амброзиана в Милано, един има в библиотеката в Лайден и една се пази в Русия.  Уникална като книга и съдържание. Най-странното е, че в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, която се слави с доста голям фонд от такива книги, които са се печатали през 16 век, няма нито една книга от Яков Крайков. Това е последната му книга, която той печата през 1572 година, след това неговите следи се губят, той изчезва. не се знае какво става, по всяка вероятност умира от чума, защото е върлувала чумна епидемия и във Венеция и Европа”, разказа Галя Йотова. 


Работилниците за печат се провеждат с ученици от СУ „Климент Охридски”, ПГТ „П. К. Яворов” и ФСГ „Васил Левски” във Възрожденското училище в музея и в Дом-паметника „Йордан Йовков” в Добрич. Всеки един от тях има възможността реално и самостоятелно да отпечата страница от предварително подготвена матрица с уникалния шрифт на Яков Крайков, като готовият отпечатък остава за спомен на участниците в работилницата. 


Ето какво споделиха ученици от СУ „Свети Климент Охридски” за проекта и какви са впечатленията им: 

„Тъй като днес имахме час по български език и литература и госпожата ни реши, че трябва да имаме малко по-интересен час и да дойдем тук за разнообразие, което беше уникално. Абсолютно всичко ми направи голямо впечатление, но може най-голямо и най-много ми направи българските букви как са изписани и как правихме печати и презентацията. Всичко беше невероятно”, каза Карина Димитрова.

„Всичко беше много интересно и печатите и презентацията и това, което ни разказваха и всичко беше много интересно като цяло. Аз не бях чувала за човека, който купил печатницата и беше много интересно да науча повече за него”, сподели Яна Вутова.


Печатарската работилница ще продължи до четвъртък. С влизането в сила на заповедта на здравния министър, заниманията ще се провеждат наоткрито. 

Занимания в Учебен музей/Възрожденско училище

28 октомври 2020 г. Ученици от СУ „Св. Климент Охридски

11:00 часа III клас с ръководител Снежина Георгиева

14:00 часа VI Д клас с ръководител Радостина Калчева

Занимания в Дом-паметник „Йордан Йовков“

27 октомври 2020 г.

Ученици от Професионална гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ 

11:20 часа X В клас с ръководител Илияна Стратиева

16:20 часа IX Г клас с рък. Илияна Стратиева

29 октомври 2020 г.

Ученици от Финансово-стопанска гимназия „В. Левски“

15:00 часа X В клас с ръководител Светослав Томов