Ръководството на ВиК-Добрич ще проучи как да се осигури аварийно електро захранване за водоподаването в Каварна

Ръководството на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД, се ангажира да проучи как да се осигури аварийно електрозахранване за водоподаването в Каварна.

Ръководството на ВиК-Добрич ще проучи как да се осигури аварийно електро захранване за водоподаването в Каварна

До края на ноември от дружеството обещаха да бъдат монтирани поне по един противопожарен кран във всички каварненски села. С нова помпа, която вече е поръчана, ще бъде окончателно решен проблемът с водоподаването в село Раковски. За осигуряването на въздушници за цялата ВиК-система трябва да се обяви обществена поръчка. Липсата на вода през пролетта и летните месеци често се дължи на използването й за напояване. Водното дружество трупа загуби не само от старите тръби, но и от кражбите. На територията на община Каварна има две аварийни групи, които работят без почивен ден. „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД няма никакъв интерес да спира на когото и да е водата, тъй като е търговско дружество и печели от продажбата на вода.


Това стана ясно на среща на работна среща между законодателната и изпълнителни власти в Каварна с ръководството на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД, която се проведе в заседателната зала на Общината днес .

Тя бе инициирана от председателя на Общинския съвет – инж. Йордан Стоянов. На нея присъстваха кметът Елена Балтаджиева, заместниците й – Митко Недев и Георги Балтаджиев, кметове и наместници на селата, прокуристът на „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД – Панайот Панайотов, управителят на каварненския клон – началник район Каварна-Шабла, към добричкото водно дружество - Даниел Похомов, и граждани.

За да се осигури водоподаване на Каварна в авариен режим или трябва да се купи нов генератор, или да се възстанови кабелът, който е захранвал подстанцията, но при реституцията на земи е прекъснат. Проблемът с постоянното електроподаване важи за цяла Добруджа, не само за Каварна, коментира прокуристът на „Водоснабдяване и Канализация – Добрич“ АД – Панайот Панайотов. Той пое ангажимент до края на ноември дружеството да извърши проучване как липсата на ток в Каварна да не води до липса на вода и да предложи възможните решения на кмета на града Елена Балтаджиева.

Даниел Похомов обеща до края на ноември да има монтиран по един противопожарен кран във всяко село на общината.

С новата помпа, която е поръчана, ще се реши окончателно проблема с водата в Раковски. Очаква се тя да пристигне преди края на годината.

Проблемът с намаленото налягане по системата през пролетните и летни месеци се дължи на факта, че много земеделски стопани извършват напоителни дейности с питейна вода, съобщи управителят на каварненския клон – началник район Каварна-Шабла, към добричкото водно дружество. Според него на много места са изградени незаконни байпаси, през които използваната вода не се отчита и съответно не се плаща, но като цяло намалява налягането в тръбите.

Ето картината за три поредни месеци в Раковски: подадени 5883 куб.м и инкасирани 978 куб.м, подадени 4138 куб.м – инкасирани 764 куб.м, подадени 4673 куб. м – инкасирани 3133 куб.м. В третия случай разликата е очевидна, защото на три пъти без предупреждение и извън плануваните дати направихме засичане на водомерите, разясни Похомов.

Той даде пример и за обратните ситуации. Мъж си купил къща в Българево и потърсил съдействие от ВиК да намерят байпаса, който е назаконно свързан с инсталацията в двора му.

Участниците в срещата отчетоха факта, че след всяка авария от чешмите тече нечиста течност. Този проблем можел да се реши с монтиране на въздушници на всички възлови места по системата. За да стане това е необходимо да се планира бройката им. Едва след това и при необходимост да се стартира процедура за обществена поръчка от „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД.

Вместо да се чака цялата процедура, кметовете и кметските наместници на малките населени места, могат да отделят от субсидията си 150 лв., колкото струва един въздушник. При наличието му, ние незабавно ще го монтираме – предложи прокуристът на дружеството.

Панайот Панайотов изрично припомни, че „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД, е търговско дружество. То продава вода и инкасира печалба от това. В този смисъл твърденията, че нарочно спира водата някъде, са несъстоятелни.

В отговор на поставени от кмета на Каварна – Елена Балтаджиева, въпроси, прокуристът на дружеството заяви, че се санкционира всеки служител, който не е подал към екипите информация за авария.

Панайот Панайотов коментира, че дружеството е готово да подобри комуникацията с населението при възникнали инциденти. Той припомни, че няма как да поеме отговорност в конкретика за срока, в който която и да е авария ще бъде отстранена, защото това става ясно едва, след като се стигне до авариралата тръба.

Участниците в срещата бяха единодушни, че инициативата на председателя на ОбС-Каварна – инж. Йордан Стоянов, за провеждането й, е била полезна. Присъстващите решиха, че е добре да се правят поне две такива в годината, за да се изчистват противоречията и да се решават адекватно и своевременно проблемите.