Област Добрич има готовност за зимата

Област Добрич е готова за зимата, това са докладвали представителите на общини по време на заседание на Областния план за защита при бедствия.

Област Добрич има готовност за зимата

Към настоящия момент все още Община Тервел няма сключен договор с фирма за зимно снегопочистване, като това ще стане в началото на следващия месец. В процес на процедура по избор на изпълнител единствено е Община Крушари, чийто представител не е успял да определи кога ще имат сключен договор за зимно почистване на общинската пътна мрежа.


Началникът на Областното пътно управление в Добрич Георги Стратиев е докладвал, че има сключен договор за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в областта, като е включено и зимното почистване и поддържане. Договорът е с ДЗЗД „Добрич 2019“, като в частност „Пътно строителство“ АД – една от фирмите в дружеството, ще извършва зимното поддържане

„Пътно строителство“ АД разполага с 68 машини – 21 снегорина над 100 к.с., 7 пясъкоразпръсквача с гребло, 18 комбинирани машини, 2 цистерни за луга, 6 роторни снегорина, 7 автогрейдера и 7 товарачни машини, които ще бъдат разположени в 7 опорни пункта в областта. „От нужните 3300 т сол разполагаме с налични 3398 т и 3040 т пясък“, заявил е началникът на ОПУ в Добрич. За посрещане на зимата са налични и 4,5 т калциев двухлорид и 50 т луга.

От 1 ноември Областното пътно управление въвежда денонощно дежурство. Идната седмица, на 2 и 3 ноември, ще бъде извършена проверка на техниката за поддържка на републиканската и общинските пътни мрежи.

Директорът на Пожарната в Добрич Дарин Димитров е докладвал, че информацията за оперативните планове по общини е актуализирана в Оперативния център. Готовност за работа при зимни условия докладаваха представители на здравни заведения, ВиК и други фирми и организации, имащи пряко отношение към осигуряване на нормалния ритъм на живот при усложнени зимни условия на територията на област Добрич.