Кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи годишните награди "Добрич" в областта на културата и науката

На тържествена церемония днес, дни преди Деня на народните будители, връчиха годишните награди “Добрич” в областта на културата и науката.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи годишните награди "Добрич" в областта на културата и науката



На „Лапидариума” в центъра на Добрич бяха връчени годишните награди “Добрич” на отличени съвременни будители. Целта е да бъдат удостоени с публично признание за ярки постижения и принос в развитието на сценичните и визуални изкуства, културното наследство, книгите, четенето, библиотеките, медиите и науката.


„Всяка ново нещо е добре забравено старо. За нас това е ново, не сме живели в пандемия, но искам да Ви върна малко назад в нашето минало. Преди близо 100 години, през далечната 1922 година, когато тогавашния министър на просветата, заедно с голяма група интелектуалци, входират в Министерския съвет и по-късно на 31 октомври излиза решение, в което 1 ноември е обявен за Ден на народните будители. Правя тази препратка, защото тогава, въпреки сложните времена и върлуващия испанския грип, обединени много интелектуалци са продължавали да мислят за бъдещето на нашата нация. Нека днес да отдадем заслуженото на всички онези, които продължават да повдигат нашия дух - всички будители и да вярваме, че заедно, с общи усилия ще успеем да преборим поредната човешка пандемия”, каза в приветственото си слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той пожела на всички  дейци на културата и науката да са здрави, все така всеотдайни в поддържането на българския дух.


Кметът на Добрич връчи почетни грамоти на изявени личности за ярки постижения в обществения и културния живот на града. Удостоени бяха Олга Иванова – Халачева – за нейната всеотдайна педагогическа дейност като преподавател по пиано и солфеж в продължение на повече от 60 години и по повод нейната 85-годишнина, Константина Петкова – за нейната дейност като музикант и създател на артистичен салон, който във време на пандемия и криза се превърна в явление в българския културен живот, Юлиян Георгиев -  за изключително ползотворна  просветителска дейност като председател на Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“, за личните му успехи в работата с деца и младежи в Добрич и региона.


Носител на наградата „Млад творец“ е Александър Петров – за изключителни творчески постижения в сферата на изкуството – поп музика и поезия, и създаване на позитивна среда сред младите хора.

Колективна награда беше присъдена на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ – за превръщането му в център на културни и образователни дейности, насочени към опазване традициите на българския народ, осигуряване на достъп до информация, разпространение на знания и запознаване на гражданите с ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата.


Поетът Сашо Серафимов прочете част от новата си книга „Натрупване на незнание” по звуците на саксофона на Красимир Костадинов.