Къщичка за книги поставиха в центъра на Добрич

В Деня на народните будители в центъра на Добрич, до паметника на светите братя Кирил и Методий, беше поставена къщичка за книги. Тя ще бъде заредена с различни видове четива за малки и големи.

Къщичка за книги поставиха в центъра на Добрич



Поставянето на новата къщичка е в рамките на инициативата „Голямото книгоразменяне”, което се организира днес на пл. „Свобода”. Кампанията се провежда за първи път в Добрич и четвърти в страната. 

„Тук сме да разменяме книги, да разменяме знания, неща, които вече сме прочели от библиотеките си, да дадем любимите си четива на някой друг и да получим други насреща. По този начин ще почетем народните будители с книга в ръка”, сподели пред Добрич онлайн Йонка Маринова, която е сред организаторите на събитието.  Тя допълни, че кампанията в Добрич ще продължи, очаква се следващото събитие да е през пролетта. 


Добрата идея е взаимствана от подобна инициатива в столицата, която е доразвита с поставянето на къщичката за книги. Тя е изработена от Димитър Василев и ще бъде неговия подарък за добричлии по повод днешния празник. 

„Идеята дойде след като видяхме, че на много места в България има поставени такива къщички на местата, където се събират много хора и докато почиват гражданите могат да почетат. Къщичката за книги ще бъде поставена тук, направих я аз лично с личен труд и средства. Това е просто едно дарение за всички жители на града. Идеята е да я заредим с книги, които хората могат да взимат, да прочетат и после да върнат обратно. Ако някой има книги по рафтовете, може да ги сподели като ги постави в къщичката. Вземи, прочети и върни!”, посочи той. Василев призова своите съграждани да бъдат съвестни, да не я рушат и да я поддържат винаги пълна с книги. 


Инициативата за книгообмен е на “Възраждане на семейните ценности”, Националната група на децата и групата във фейсбук “Буквария”.