Започва акция „Зима“

От днес до 30 ноември в страната ще се провежда традиционната акция „Зима“.

Започва акция „Зима“

Акцията е инициирана от Съюза на българските автомобилисти и се осъществява в партньорство с отдел „Пътна полиция“ – ГДНП и с подкрепата на Българския Червен кръст, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и други партньори.



От 1 до 10 ноември ще тече кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планира се съвместно с органите на местната власт извършването на проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

Втората кампания ще стартира на 11 и ще продължи до 20 ноември. Тя е с наименование „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците, пътниците и поведението на водачите спрямо пешеходците.

В третата десетдневка на месец ноември е планирана  кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на ППС и поведението на водачите спрямо пешеходците. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и над поведението на водачите.

По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима отношение.