Горящи отпадъци от лавандула са причината за обгазяването на Добрич

Жители на Добрич отново сигнализираха за задимяване в града. Първите сигнали за лоша миризма са от вечерта в събота.

Горящи отпадъци от лавандула са причината за обгазяването на Добрич

Източникът на проблема е установен веднага, става въпрос за частен земеделски имот на изхода на града, който се използва за складиране на растителния отпадък след преработката на лавандула. На място пристига пожарен автомобил, който обаче не успява да достигне до мястото на димене, тъй като почвата е мокра и има риск машината да закъса. На фирмата, допуснала това да се случи, ще бъде съставен акт от пожарната, разказва началникът й комисар Дарин Димитров.



"В събота на телефон 112 получихме сигнал за пожар на сухи тревни отпадъци в покрайнините на града, изпратен е противопожарен автомобил с екип. Установяват, че пуши в поле суха тревна растителност, заради проливния дъжд противопожарния автомобил не рискува да отиде до мястото, тъй като е било много кално и с много локви. Имало е опасност автомобила да затъне. Служителите извършват проверка пеш и установяват, че гори отпадъчна лавандула от изваряване, т.е. не гори, а пуши. Установяват още, че няма опасност от разпространение на пожара към съседни полета, горски фонд и жилищни сгради. Предават информацията на Държавния противопожарен контрол. Собствениците са предприели действия по разстилане на отпадъците и зариването им с пръст. Надяваме се в най-скоро време задимяването да спре. На фирмата ще бъде съставен акт за административно нарушение”, сподели той.

Предположенията на комисар Димитров са, че лавандуловите отпадъци са се самозапалили, вследствие на процесите на гниене. Той сподели още, че на това място от 3, 4 години се складират растителните отпадъци от дестилерия. Именно този факт буди недоумение как е позволено това да се случи, тъй като законът ясно е регламентирал, че отпадъкът от дестилериите трябва да се извозва към депо, с което, разбира се собствениците трябва да имат договор. И ако комисар Димитров счита, че вероятната причина за пожара е самозапалване, то твърденията на собствениците е, че някой умишлено го е направил. Това сподели зам.-кметът по строителните дейности в Община Добрич инж. Пенчо Керванов, който присъства вчера на проверката от институциите на място. 

„Имотът е на фирма, която се занимава с изваряване на етерично-маслени култури, които си изхвърлят етеричния продукт. В късния следобед на съботния ден е установен, пристигнали са в неделя органите на пожарната. Проблемът с пожара е, че не може да бъде потушен с вода, той трябва да бъде запръстен. Няма опасност от разширяване, от самата фирма са предприели действия по неговото потушаване. Площта, обхваната от пожара е около 2 декара. Причините не са установени, по думите на собствениците на имота пожарът е умишлен, но твърде възможно е да е от самозапалване, защото тази маса е твърде суха и е възможно сама да се запали", каза той. 

Резултатите от проверката на място, извършена от екипи на община Добрич, пожарна безопасност и експерти от РИОСВ Варна все още не са оповестени. Очаква се фирмата да получи акт и от Екоинспекцията. Инж. Пенчо Керванов не се ангажира със срок, в който задимяването да спре, така че остава да се надяваме това да е по-скоро и изминалата нощ да е била последната, в която да усещаме задушливата и неприятна миризма.