Днес е Световният ден на мъжете

Световният ден на мъжете се отбелязва първи път през 2000 г. на 5 ноември.

Днес е Световният ден на мъжете

Идеята за въвеждането и утвърждаването на Световния ден на мъжа е на Михаил Горбачов – бивш президент на СССР, заемал длъжността до 1991 г. Приближени на него разказват, че неговата съпруга Раиса Горбачова била много силна и властна жена. Но всяка година на 8 март Михаил Горбачов трябвало да й прави подаръци и да поднася цветя на Раиса. Той започнал да се чувства неудобно, че е под чехъла на  своята съпруга. Осъзнал, че много мъже са в неговото незавидно положение, тогава Горбачов решил да направи нещо, с което да повдигне самочувствието на силния пол. И определил един ден от годината да бъде посветен на мъжете. Интересно как идеята му незабавно била одобрена от европейските и международни институции...


Любопитен факт е, че мъжете на земята са с 57 милиона повече от жените по данни на световната статистика от 2010 година. Има обаче държави като Русия, например, където от Втората световна война насам броят им все още не може да се изравни с този на жените.

Мъжете са смятани за силния пол и до неотдавна само те са имали право да гласуват. В някои държави още е така. В цивилизована Швейцария едва през 1973 година мъжете с гласуване позволяват на своите половинки да станат избирателки. И днес мъжете имат  предимство в приема в някои образователни институции и в заемането на обществени длъжности. Дори и днес техният брой е преобладаващ.