Болницата в Каварна разполага с Ковид сектор, но не и с лекари

Общинската многопрофилна болница в Каварна разполага с Covid сектор във връзка със заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Секторът има три легла, две медицински сестри, двама санитари, но нито един лекар.

Болницата в Каварна разполага с Ковид сектор, но не и с лекари

Здравното заведение в Каварна страда от липса на кадри, а финансирането му от Общината е недостатъчно и в годините е довело до огромни финансови задължения. В епидемиологичната обстановка обаче и болницата в крайморския град трябва да бъде подготвена за лечение на лица, дали положителен резултат за коронавирус.



"Лекари, които да влязат, няма. Единственият съм аз. По силата на това, че аз съм управителят и аз съм последният, който трябва да откаже. Аз съм хирург. Какъв капацитет имам аз да се занимавам с тези неща? Каква е ползата от това нещо? Ситуацията всеки я разбира. Но каква е ползата, не знам. Дали само за да отчетем, че имаме такова нещо. Ако има болен, аз трябва да го лекувам, няма кой друг. И евентуално да ползвам консултациите на интернистите. По силата на заповедта аз трябва да дам някакъв график какво има, какво няма", заяви управителят на МБАЛ-Каварна д-р Християн Зафиров. 

По думите му с лекари, макар и безкрайно малко, болницата в Каварна разполага, но всички са в рисковата група. Част от тях, към възраженията си да влязат в Ковид сектора, са прикрепили документи от ТЕЛК за придружаващи заболявания. Управителят на МБАЛ-Каварна определи ситуацията като бедствена. 

"И ако аз един от тях го вкарам вътре, значи неговото отделение трябва да го затворя. Аз поемам част от консултативната помощ на медицинския център и на Спешно отделение поемам, те също спират. Консултативната помощ в стационара също спира. Разбирате ли омагьосаният кръг какъв е? Ситуацията наистина е бедствена. Защото хората и колегите, и тези вътрешни заповеди да не се приемат на друго място, да не се пренасочват, а да са тук - където има издадена заповед и разкрито такова отделение, без значение какво е качеството в отделението. Точно така е - без значение, въпросът е да има. Защо не ни помогнат в тази ситуация? Ние не отказваме, ние нямаме възможността. Постулатът в медицината "Преди всичко да не вредим" тук го забравяме", каза д-р Християн Зафиров. 

Според него ситуацията в лечебното заведение не е заради пандемията, а следствие на държавната политика от години. 

"От 20 години продължава целенасочено съсипване на тези болници от нашия ранг. И те успяха, съсипаха ни. Безумни изисквания, безумни стандарти. Намерени какви ли не причини само и само да не се плаща. На времето имаше изискване всяка болница да има патоанатом. Разбирате ли за какво става дума? И това е от време и така продължава. Това наистина е изключително сериозно състояние. Изведнъж станахме много важни и изведнъж сега искат да предложим здравеопазване в този сектор. В този смисъл да предложим здравеопазване, което наистина може да свърши някаква работа".

Многопрофилната болница в Каварна все още няма договор с Регионалната здравноосигурителна каса за клинична пътека Covid.