Ученици от село Лозенец дариха паун на Зооцентъра в Добрич

Учениците от Основното училище „Отец Паисий“ в село Лозенец, община Крушари, обогатиха семейството от пауни в Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

Ученици от село Лозенец дариха паун на Зооцентъра в Добрич

Учениците от шести и седми клас, под наставлението на своя учител по биология Георги Георгиев, са отглеждали малкото паунче в училище, но за да се чувства по-добре техният приятел и да не е самотен решават да го подарят на Зооцентъра. Идеята за създаването на зоокът в учебното заведение е част от старанието на училището да задържи децата в образователната система, сподели директорът на основното училище Даниела Станкова.


„Заедно с нашия учител по биология и децата решихме, че трябва да направим нещо по-добро – един зоокът. Направихме го и взехме две яйца, излюпиха се в люпилня, но едното от паунчетата не успя да се излюпи добре и умря. Остана женското, децата се грижиха за него, но явно не можем да полагаме грижите, от които се нуждае, защото не знаем точно как. Решихме да не остане самотно и да го дадем тук в Зооцентъра, поне ще получи нужните грижи. В часовете по биология децата много се впечатлиха от това животно, те не бяха виждали такова. В къщите си имат други домашни животни, които отглеждат, но това им направи много силно впечатление, затова решиха, че именно паунче трябва да си вземат”, сподели тя. 

Даниела Станкова допълни, че зоокътът в учебното заведение ще продължи да съществува, но в него ще бъдат отглеждани зайчета. 

Някои от децата, дошли да подарят паунчето на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, за първи път стъпват в зоологическа градина. За тях това беше едно истинско преживяване и възможност да се запознаят и с други животни, различни от онези, за които сегрижат на село. Според техния преподавател по биология Георги Георгиев децата да бъдат заети с грижите за живо същество в училище, е много подходящ начин за тяхното възпитание икато че ли е допълнителен стимул да ходят на училище.

„Едно време в училищата имаше опитни полета, децата имаха по-близък контакт с животните, сега ги виждат само на картинки и в учебниците. Търсим постоянно децата да бъдат активни в нещо, трябва да ги караме да рисуват, да пишат, да творят, все неща, които не обичат толкова много. Но да свършат някоя работа, да направят нещо – отзивчиви са, работят, не се страхуват от труда и така решихме да направим кът с животни. Тогава възникна идеята за пауните, защото повечето не бяха виждали такива птици. Когато видяха в интернет как си е разперил перата изпаднаха във възторг”, сподели учителят по биология Георги Георгиев.  

Малкото паунче, кръстено от децата Лара, ще остане в следващите две седмици под карантина, след което ще може да се събере с останалата част от голямото семейство пауни в Центъра за защита на природата и животните в Добрич.