Почетно шествие възвръща будния дух на добруджанеца

Архангелова или Мъжка Задушница е ден, в който отдаваме почит към паметта на починалите.

Почетно шествие възвръща будния дух на добруджанеца

Това е и денят, в който се почитат българските военнослужещи. В тази връзка днес Регионалният исторически музей, Община Добрич и Регионалният клуб „46-ти пехотен добрички полк” към Националното дружество "Традиция" организираха почетно шествие в памет на загиналите, погребани във Военното гробище - музей в Добрич.




Денят започна с отслужване на обща заупокойна молитва в храм  „Св. Георги“, а след това паметта на загиналите беше почетена с шествие, което приключи във Военното гробище - музей. Там бяха положени цветя на гробовете на героите, загинали за свободата на България. На територията на Военното гробище има близо 500 надгробия и на всяко от тях беше поставено цвете в памет на загиналите. Закупуването на цветята е с помощта на Ротари клуб в Добрич. 



„Преди много години, през 1917-1918 година, първите години след Добричката епопея, добричкото гражданство е било с изключително буден дух. Тези хора не само доброволно са участвали в бойните действия. Добричкото гражданство на 4 септември, когато посреща българските войски, самоинициативно отива в църквата, след което тръгват към бойната линия и са наблюдавали боевете. Впоследствие се включват много активно. Имало е изключително голям брой жертви, а труповете им са отнесени в така наречената местност „Панаира“. Тази местност днес ние я познаваме като Военното гробище. Гражданите на Добрич не само са закопали труповете, а са имали ангажимент да поемат отговорност за гробовете. Давали са дежурства, за да ги пазят. Винаги е имало хора, които пазят гробовете“, разказа за Добрич Онлайн Снежана Иванова от Регионалния клуб „46-ти пехотен добрички полк”.


В периода до 1940 година южна Добруджа е под румънска власт. Снежана Иванова сподели още, че през 1922-1923 година гражданите събират дарения, успяват да издействат от румънската власт допълнителни средства, с които се издига цялостна стена, портал и параклис във Военното гробище.

Идеята на почетното шествие, чиято цел е да стане ежегодно, е да си припомняме за този буден дух на добруджанеца и той да не остава забравен в миналото.

„Будният дух на добруджанеца е нещо, което тотално сме забравили. Крайно време е да си го припомним, защото той е наша гордост и ние сме наследници на този дух“, заяви Снежана Иванова.


Целта на шествието е да бъде възстановена една традиция, която датира от септември 1917 година. Шествието е било посветено на годишнината от Добричката епопея. Тогава се е извършила служба в църквата „Свети Георги”  и след приключването на службата, което става на 4 септември 1917 година, населението прави шествие до Военното гробище. 

В заключение Снежана Иванова сподели, че идеята е през следващите години шествието да се организира на 7 септември, когато се чества годишнината от Добричката епопея.