10 учители и 11 ученици са дали положителни проби за COVID-19 през изминалата седмица

През изминалата седмица на територията на област Добрич са регистрирани общо 148 случая на COVID-19, сочи обобщена справка за периода от 2 до 8 ноември на Регионалната здравна инспекция в Добрич.

10 учители и 11 ученици са дали положителни проби за COVID-19 през изминалата седмица

В установените положителни резултати 9 са на медицински персонал (2 лекари, 3 медицински сестри, 3 акушерки и 1 санитарка). Учителите, дали положителни резултати при изследване, са 10 и 1 педагогически съветник, а учениците – 11. В резултат на констатираните положителни случаи под карантина са учениците от 7 «б» клас  в СУ «Л. Каравелов», подготвителна група в ОУ «Хр. Смирненски», 11 «в» клас в СУ «Кл. Охридски», втори «а», втори «в» и трети «в» в СУ «Св. св. Кирил и Методий», сборен първи и втори клас в ОУ в с. Соколово, община Балчик.


През изтеклата седмицата общият брой изследвани с RT - PCR тестове за  COVID-19 лица от областта в лаборатории в страната е 216, посочват още от РЗИ и допълват, че общият брой на карантинираните лица за областта е 316.

От потвърдените 148 случая през седмицата, 24 са хоспитализирани, от  тях 3 в ОАИЛ. Заболяемост към 8 ноември е 148.4.

Апелът на Областния координационен щаб и лекарите е да се спазват стриктно противоепидемичните мерки, въведени на територията на областта и страната. Препоръката на специалистите е да се ограничат контактите и да се спазва дистанция.

По отношение достъпността на бързите антигенни тестове на територията на област Добрич, д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ и секретар на ОКЩ заяви, че желаещите да се тестват по този начин биха могли да се обръщат към частни лаборатории. Тя сподели, че се очаква доставка за област Добрич на такива тестове, след което те ще бъдат разпределени в здравната мрежа и ще бъде подадена своевременна информация. От съществено значение е да се знае от хората, че резултатът от бърз антигенен тест не е достатъчно условие за самокарантиниране, допълва специалистът и заяви, че трябва да бъде препотвърден чрез RT – PCR тест.