Днес е Световният ден на Рекордите на Гинес

12 ноември е определен за Световен ден на рекордите на Гинес. Това става през 2003 г., когато броят на екземплярите на Книгата на рекордите на Гинес надхвърля 100 милиона.

Днес е Световният  ден на Рекордите на Гинес

Историята на самата Книга на рекордите на Гинес започва през 10 ноември 1951 г., когато Сър Хю Бивър, заемащ поста управител на пивоварната „Гинес“, е на ловджийско събиране в графство Уексфорд, Ирландия. Въвлечен в спор за това коя е най-бързата дивечова птица в Европа – златистата булка или яребицата, той осъзнава, че всъщност не е възможно да разбере отговора на този въпрос само чрез изследване на справочната литература. В продължение на много вечери в кръчмите в Британия и Ирландия се повдигат цял куп подобни въпроси, които дават идеята за книга, разрешаваща тези спорове и терзания. Уверен, че издание като това, може да стане популярно, Бивър реализира и самата книга. Първият сборник е отпечатан през август 1954 г. в 1000 копия. Той съдържа само 198 страници. Следващото издание от август 1955 г. достига върха на британската класация за най-продавани книги още преди Коледа.



Сред вписаните български имена в Книгата с рекорди на Гинес са легендарните спортисти Стефка Костадинова, Мария Петрова, Мария Гигова, Диана Йоргова, Таню Киряков, Пламен Желязков, Георги Градев, Иванка Христова както и емигриралият Наим Сюлейманоглу. Включени са също много циркови артисти, между които трупа „Кехайови”. България е първата страна влязла в книгата с изпълнения на гайди. На 16 май 2012 г  на сцената на НДК звучи песента „Една българска роза” в изпълнение на 333 каба гайди.

Източник: infoPleven