Пожарната в Добрич със съвети за безопасност през отоплителния сезон

Започна есенно-зимния сезон, а това е период, в който рязко се увеличава пожарната опасност и възникват пожари със сериозни материални щети. Началният период на отоплителния сезон е свързан с подготовката на отоплителните уреди и димоотводните канали, напомнят от Пожарната в Добрич.

Пожарната в Добрич със съвети за безопасност през отоплителния сезон

От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" дават следните съвети за пожарна безопасност през отоплителния сезон:



Всеки път, когато в камината горят дърва, се отделят сажди и смола. Саждите са слепнали черни частици въглерод, а смолата е мазна, лесно възпламенима и течнообразна. Тези вторични продукти на горенето прилепват за вътрешната страна на комина и много лесно могат да се възпламенят и да предизвикат пожар. Ето защо всеки, който използва камина или печка на твърдо гориво, трябва да знае как да почисти комина си или да извика коминочистач поне веднъж годишно. Не е лесна работа за човек, който не го е правил досега, но ако сте сръчен и искате да почистите комина си сам, ето няколко съвета преди да започнете.

Кога да се почиства коминът

Проверете комина си през есента преди да започне отоплителния сезон. Ако птици или някакви други животни са свили гнездо там, трябва да го премахнете и да почистите комина още преди първото му използване. Освен това трябва да проверите тялото на комина за пукнатини или други повреди, които трябва да се отстранят. 

След като вече е започнал отоплителният сезон, колко често ще чистите комина зависи от няколко фактора – колко често палите камината си, колко слаб или силен е огънят в камината, както и какъв вид дърва за отопление ползвате. При слабо горящ, тлеещ огън се отделя повече смола, отколкото при буен огън. Също така дървесината на бука, ореха и бора отделя повече смола, отколкото тази на дъба. Уверете се също така, че дървата, които ползвате, са изсъхнали и отлежали. Сухата дървесина гори по-добре, топлоотдава повече и отделя по-малко смола. 

Ако използвате отоплителен уред на газ, не сте застраховани от натрупването на сажди и смола, въпреки че в сравнение с твърдото гориво, тук се наслоява много по-малко. 

Ако току що сте се нанесли в старо жилище, инспектирайте комина и го почистете преди да запалите печката. Предният собственик може и да е поддържал печката в добро състояние, но да е пренебрегвал комина. 

В интерес на вашата безопасност е често да се проверява вътрешната повърхност на комина. Светлината на фенерчето ще ви помогне да виждате по-добре. Видите ли повече от 2-3 милиметра слой сажди, значи е време да почистите комина. 

Преди да започнете

Снабдете се с метла с дълга дръжка, която да може да влезе в комина. С нея ще изметете вътрешната страна на комина, за да премахнете саждите и смолата. Имате нужда и от разтягащ се прът, с които да движите метлата по цялата дължина на комина. За да се качите на покрива, ще ви трябва стълба. Също така ви трябват парцали или старо плътно одеяло, стари вестници, телена четка, фенерче, работни дрехи, ръкавици, метална лопатка, метална кофа с вода и прахосмукачка.

Преди да започнете с чистенето на комина, трябва да предпазите от изцапване пода около камината. Подредете стари вестници около камината. След това наръсете парцалите или старото одеяло с вода, докато стане влажно и с него покрийте, така че да се запуши отвора на камината. Така ще задържите падащите сажди вътре в камината, а фините частици ще се уловят от влажното одеяло. След това защитете себе си с работни дрехи, шапка, ръкавици, предпазни очила. Може да поставите и марля на лицето си. 

Почистване на комина от покрива

За да почистите комина, достигнете дръжката на клапата, вдигнете клапата и с телената четка почистете. Освободете клапата и я преместете. Сега вече ви трябват метлата с дългата дръжка, телената четка и въже или прът. Внимателно се качете на покрива и стъпвайте по стабилни керемиди. Ако вали, има сняг или е заледено, не се качвайте. Ако коминът ви има капак, отместете го и го почистете, ако има нужда. С помощта на въжето или пръта движете метлата и телената четка по цялата дължина на комина. Продължете по този начин, докато се отлепят всички наслоявания от сажди и смола. 

След като сте почистили комина от покрива, време е да го почистите и през отвора на камината. Внимателно отместете влажното одеяло, което поставихте на отвора. Използвайте метла и лопатка да съберете саждите и по-едрите остатъци. Поставете ги в метална кофа с вода. След това използвайте телената четка, за да почистите комина отвътре, докъдето можете да достигнете. Махнете клапата и с помощта на прахосмукачка почистете окончателно камината. 

Най-накрая почистете комина от отвора в сутерена/ мазето. Използвайте прахосмукачката, за да изчистите всички паднали там сажди. 

Няколко основни правила при използване на печки на твърдо гориво

- под тях трябва да има негорима подложка с размери не по-малко от 30 см пред печката и 10 встрани;

- минималното разстояние между печката, димоотводните й тръби и горимите конструкции и материали да бъде 80 см, като в случай на невъзможност да се спази, е прието да се изграждат негорими топлоотразяващи паравани;

- не може да се използва друг вид гориво, освен предвиденото за определен вид печки

- не се допуска разпалването на печките с леснозапалими или горими течности;

- димоотводните тръби и комините трябва редовно да се почистват от натрупани сажди;

- печката да не се зарежда от вечерта за другия ден.