Кои цветя могат да се засеят преди зимата

Предзимните посеви имат някои преимущества пред пролетните, тъй като икономисват скъпото по това време – семената ще покълнат по-рано, използвайки за растежа си пролетната влага и първата топлина.

Кои цветя могат да се засеят преди зимата

Посевите преди зимата могат да се направят и на лека, добре окултурена структурирана почва. Тежките почви не са подходящи за тези посеви, тъй като са плътни, семената от тях не покълват дружно, а растенията се развиват зле. Посевите на такива почви трябва да се правят през пролетта след обработка.



Мястото за предзимните посеви трябва да се подготви отрано, докато почвата не е замръзнала. В нея трябва да внесете органични торове и минерални (калийни и фосфорни), да прекопаете, да загладите с гребло, да набраздите. Не засявайте семената, докато не настъпят устойчиви студове и почвата не замръзне. Семената се засяват в браздичките, също както и през пролетта. След това посипете с готовата почва и торф. Главната сложност в предзимните посеви е да изберете срока на засяване така, че след него да не настъпва продължително затопляне. В противен случай семената могат да покълнат, а след това да загинат от студовете.

От едногодишните видове преди зимата се сеят лаватерата, едногодишната ралица, диморфотеката, иберисът, невенът, годецията, космосът, макът, флоксът, ешолцията, едногодишната хризантема.

След стратификация

Преди зимата се сеят и многогодишни видове, семената на които се нуждаят от стратификация. Към тези култури се отнасят декоративният лук, игликата, ралицата, пулсатилата и някои други. Технологията на засяване е такава, каквато е при едногодишните култури, но те могат да се засяват значително по-рано, защото без продължително замразяване те няма да покълнат. При предзимните посеви е важно да поставите етикет и да отбележите мястото, за да не го прекопаете случайно през пролетта.