Осем години ще лежи в затвора мъж, убил любовника на съпругата си край Добрич

Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъдата на Добричкият окръжен съд, с която подсъдимият Иван Ж. е бил признат за виновен за убийство в състояние на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия с насилие и тежка обида.

Осем години ще лежи в затвора мъж, убил любовника на съпругата си край Добрич

Иван Ж. е извършил деянието по особено мъчителен за жертвата си начин и с особена жестокост. Първоинстанционният съд му е определил да изтърпи лишаване от свобода за срок от 8 години и да изплати обезщетения за неимуществени вреди на наследниците на жертвата - в размер на общо 270 000 лв. 



Присъдата е обжалвана от подсъдимия пред Апелативният съд с искане за намаляване на наказанието и на обезщетенията. Недоволни от нея са и частните обвинители, които искат връщане делото за ново разглеждане. 

Съпругата на осъдения започнала интимна връзка с Румен Р. Двамата се усамотявали в автомобила на мъжа в отдалечени места в Добрич. На  31 октомври 2018 г. двамата прелюбодейци били хванати на „местопрестъплението“ от измамения съпруг, който в пристъп на ярост нанесъл сериозни физически удари на жертвата си. След това съпрузите се прибрали в дома си. 20 дни по-късно случаен минувач видял изоставения автомобил и тялото на мъртвия Румен Р. 

Подсъдимият и защитата му претендират, че е извършено не убийство, а смъртта е причинена по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. Съдебният състав не приема тази теза, а смята, че е налице умисъл за убийство. Апелативният съд намира размера на наложеното наказание за справедлив. С тези аргументи, въззивният съд прецени, че не са налице основания за изменение или отмяна на атакуваната присъда, и я потвърди изцяло.

Решението подлежи на обжалване пред Върховният касационен съд.