20 тона капачки за благотворителност са предадени от началото на кампанията в Добрич, зад която доброволци влагат от сърцето и времето си

Димитрина Младенова, Йоанна Койчева и Милена Савова – това са момичетата, през чиито ръце за три години са преминали милиони капачки за благотворителност, насочена към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

20 тона капачки за благотворителност са предадени от началото на кампанията в Добрич, зад която доброволци влагат от сърцето и времето си

Инициативата им започва преди три години и набира все по-голяма популярност. В Добрич са монтирани три съоръжения за събиране на капачки. Те се намират в района на сградата на община Добрич, площад „Свобода“ и Стара къща. През 2018 година събраното количество и предадено за рециклиране е три тона, през 2019 е над двойно повече - седем тона, а тази година е 10 тона. Все повече хора стават съпричастни към каузата в Добрич. При по-големи количества капачките се предават на място в склада на кампанията, дарения се правят и от други общини в област Добрич. Капачките се събират в търговия на едро, а помещението е предоставено безвъзмездно на инициативата. 



До момента благодарение на каузата МБАЛ е получила дарения от два пациентни монитора, родилно легло и видеоларингоскоп. За закупуване на техниката помагат и дарители. В момента се обмисля какво да бъде закупено с последното предадено количество пластмасови капачки. Доброволците в инициативата обмислят този път да бъде закупена техника за Отделението по педиатрия в добричката болница. 


„Кампанията ни започна през декември месец, 2017 година. Лично аз и хората около мен събираме капачки много отпреди това. Аз се запалих по това през 2015 година, когато събирахме за кампанията във Варна. Приех го присърце и станах координатор за Добрич на инициативата в крайморския град. Тогава се запознах с основните хора, които в момента участват в кампанията. През 2017 година разбрах, че в Отделението по акушерство и гинекология в Добрич събират капачки за закупуване на пациентен монитор. Бяха събрали голямо количество, но не бяха го издали, не знаеха как и къде. Тогава решихме, че трябва да стартираме кампания за град Добрич и декември месец това беше факт. Тук е моментът да благодаря на Младен Матеев, защото той ни предостави склад, без който нямаше как да имаме кампания“, разказа за Добрич Онлайн Димитрина Младенова. 

Тя подчерта, че желанието да помагат е основният движещ двигател в сърцата на доброволците, които отделят съществена част от времето си, за да бъдат подготвени капачките за предаване за рециклиране. Допълнително затруднение се създава, когато в металните съоръжения гражданите поставят и други стоки, различни от пластмасови капачки. Тест за бременност и тоалетно блокче са само част от примерите, които могат да се дадат. 


„Много от личното ни време отива в тази кампания, но всичко правим със сърце и желание да се помага. Но ние събираме единствено пластмасови капачки от абсолютно всичко. Те трябва да са без примеси на желязо или дърво. Не събираме пластмаса като цяло, защото много хора си мислят така. Ние събираме пластмасови капачки. Хората не се замислят, че всичко, което предават, минава през нашите ръце, за да се предаде и да продължи процесът нататък“, каза Димитрина Младенова и уточни, че времето за подготовка и предаване е тройно повече, когато в металните съоръжения гражданите са поставяли и други продукти, различни от пластмасови капачки.


„Идеята ни е хората да се насочат към съоръженията, а при предаване на наистина големи количества капачки да ни търсят, защото не разполагаме с транспорт и не обикаляме по лични адреси, на които да събираме капачки. Понякога се случва, но е по предварителна уговорка. Организираме се и събираме капачки наведнъж, ако има заявено желание например от няколко детски градини или няколко училища, но не ходим от адрес на адрес“, уточни Милена Савова.


Все повече хора стават съпричастни към каузата в Добрич. Граждани събират капачки в домовете си, в сградите на общински администрации и държавни учреждения, детски градини и ясли, училища все по-често може да видим място, специално обособено за събиране. Инициативата има своя фейсбук страница, на която се публикуват снимки на дарителите и събраното от тях капачки, ако те желаят. 

„Целта е да заразим с техния пример колкото се може повече хора. Радвам се, че все повече училища и детски градини се включват активно“, каза Йоанна Койчева. 


За добрата кауза освен капачки могат да се предават и жълти стотинки. Йоанна Койчева беше категорична, че един от най-милите жестове е, когато малки деца дарят лично от тях събрани стотинки за инициативата. 

Доброволците имат желание догодина да организират ден на рециклирането в Добрич. Идеята им е била това да се случи през тази, но пандемията от Ковид-19 е попречила. 

В заключение Йоанна Койчева сподели, че към тях могат да се присъединят и други доброволци, които да помагат при подготвянето на пластмасовите капачки за предаване. „Едно предаване на капачки отнема средно около три седмици в зависимост от това колко човека работят с нас. Ако сме повече хора, ще преработваме повече капачки и съответно ще предаваме повече“, каза тя.