Мая Манолова: Ще настояваме за държавно финансиране за рекултивацията на депото край с. Богдан

„Природата на България е безценна, въздухът е безценен и не трябва да се поставят под въпрос и на карта тези най-важни ресурси, които имаме като българи”, каза в Добрич председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова.

Мая Манолова: Ще настояваме за държавно финансиране за рекултивацията на депото край с. Богдан

Според нея проблемът с депото за неопасни отпадъци край с. Богдан, което обгазява добричлии от години, трябва да бъде решен, защото ситуациите, които могат да възникнат през следващите лета, могат да бъдат трудно поправими. „Това депо реално е тлееща бомба, която трябва да бъде обезвредена”, категорична беше Манолова. 



Тя допълни, че през последния месец е получила множество сигнали, свързани с депото край с. Богдан, затова решила, че това ще бъде първото място, което ще посети. 

„Изправи се.БГ има кауза – зелена и чиста България и битката ни е за чист въздух, за чиста вода, срещу зариването на държавата с боклук, срещу изсичането на гората. Това са най-важните ни каузи и затова ще настояваме и за рекултивирането на депа като това в с. Богдан. То е важно и за двете общини – и за община Добричкаи  за Добрич, периодичното му самозапалване и замърсяването на въздуха са огромен проблем за хората от региона”, коментира Мая Манолова. 

Тя посочи още, че са получени сигнали и за това, че депото се използва като незаконно сметище за строителни отпадъци. 

„Ясно е, според мен, че двете общини не могат да се справят с този проблем сами, така че ще настояваме и за държавно финансиране за рекултивацията на депото. То е на огромна територия и няма как Община Добрич да задели необходимите около 15 милиона лева. Смятам, че след като Борисов намира пари за асфалт, за преразпределяне на  ресурс на приближените му фирми за саниране, за държавен ВиК холдинг, за държавни бензиностанции, за ремонт на язовири, който не се случва, след като намира финансиране за това, би следвало да намери финансиране и за опазване на природата чиста”. Каза Манолова. 

Тя допълни, че от гражданската платформа ще настояват тези 15 милиона лева да бъдат получени в община Добрич за решаване на този проблем, който е важен за десетки хиляди хора. „Общината прави необходимото, зарива с пръст депото, но истинското решение на проблема е рекултивацията му”, каза Манолова. 

На срещата присъства и областният коорднинатор на платформата Явор Георгиев. „Доколкото съм запознат няколко пъти са пращани писма до Министерството на околната среда и водите за финансиране, дори е имало и готов проект. Винаги е отказвано, защото депото не се води потенциално опасно. Държавата предпочита да даде по 2-3 милиона лева за няколко по-малки депа, отколкото 15 милиона за нашето. Знаете, че всяко лято депото обгазява град Добрич”, каза той. 

Днес Манолова ще посети депото край с. Богдан.