Задържат под стража румънска гражданка, издирвана за измама от властите в родината си

Окръжният съд в Добрич наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на румънската гражданка А.Т., обявена за международно издирване с Европейска заповед за арест по искане на компетентните власти в родината й.

Задържат под стража румънска гражданка, издирвана за измама от властите в родината си

Жената е търсена с цел привеждане в изпълнение на решение на Апелативния съд в град Клуж, влязло в сила на 16 октомври тази година, с което е осъдена за измама на 2 години лишаване от свобода.  На 16 ноември  тя е задържана в Балчик. 


Окръжният съд прецени, че са налице основания за вземане спрямо румънската гражданка на най-тежката мярка за процесуална принуда. Тя е осъдена за престъпление, наказуемо и по българския Наказателен кодекс, знаела е за започналото наказателно производство в Румъния, но въпреки това е напуснала родината си.

Задържаната ще бъде приведена в ареста в Добрич до призоваването й по производството за разглеждане по същество на Европейската заповед за арест, което е насрочено за 20 ноември, от 9.00 часа.

Определението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок от днес.