Шахматистът Момчил Петков с трети успех в Будапеща

Състезателят на ЦСО-ШК „Енергия 21” в гр. Добрич Момчил Петков стартира 2020 година с личен международен рейтинг 2283 и звание фиде майстор.

Шахматистът Момчил Петков с трети успех в Будапеща

През март за първи път той участва в Държавното индивидуално първенство на България при мъжете. При  конкуренция на 65 шахматисти се класира десети, като не  загуби нито една партия. С пет гросмайстори има четири ремита и една победа.  Личният му рейтинг нарастна на 2315.


През август Момчил Петков участва за първи път в Международния турнир ’’First Saturday’’ в Будапеща. В стартовата ранг листа  от десет участници беше девети в турнира. Класира се  трети след ГМ Гергели Акзел от Унгария и ММ Даниел Дарха от Белгия и покри първата си  норма за международен майстор. През септември на Държавното отборно пъвенство за мъже в Приморско, на 14 години той игра на първа маса в Добричкия мъжки отбор.  С резултат 4 т. от 7 партии повиши личния рейтинг с  8 единици. 

През октомври Момчил Петков участва за втори път в Международния турнир ’’First Saturday’’ в Будапеща. В крайното класиране е трети след ГМ Давид Берцес от Унгария иММ Леон Мендонса от Индия. С постижението  повиши личния си рейтинг с 43 единици и покри втората си норма за международен майстор.

През месец  ноември,  когато Момчил Петков навърши своите 15 години, участва за трети път  в Международния турнир ’’First Saturday’’ в Будапеща. В крайното класиране Момчил Петков е втори след ММ Луис Мендоса  от Индия. В  проявата участваха представители на седем държави. Трима гросмайстори, двама международни майстори и пет фиде майстори. Респектиращ състав при среден рейтинг на турнира - 2408.  С четири победи, четири  ремита и една загуба Момчил Петков покри и необходимата трета норма за званието международен майстор по шахмат. Въпрос на време е  ФИДЕ официално да оповести неговият нов личен рейтинг - 2424 и звание международен майстор. Това нарежда Момчил в челото на младежите на България до 20 г. , в топ 20 на активните шахматисти в България и в топ 10 при юношите до 15 г. в света.   

„Деветгодишната  съвместна  работа дава  видими  резултати. Продължаваме подготовката и гледаме към следващата цел – гросмайстор. Имаме основание  да прогнозираме, че през  календарната 2021 година  това е реално постижимо. Адмирации и благодарности към всички, които ни помагат”, сподели Тодор Тодоров, председател на ЦСО - ШК Енергия 21, който е треньор на Момчил Петков.