НСИ набра необходимите преброители и контрольори за Преброяване 2021

В 150 общини кандидатите са повече от необходимия брой

НСИ набра необходимите преброители и контрольори за Преброяване 2021

20 678 кандидати за преброители и 5 619 желаещи да бъдат контрольори са подали документи в общините в определения срок, показва обобщената справка от страната. Кандидатите за преброители и контрольори по време на Преброяване 2021 са почти толкова, колкото предварителните разчети. Според началните изчисления необходимият брой бе съответно 23 082 и 5 946.


В повече от половината общини (150 на брой) са набрани повече от необходимия брой преброители. В Каспичан например кандидатите за преброители са 2 пъти и половина повече. Най-много желаещи за контрольори (над 2 пъти повече) има в Кула, Каспичан, столичния район Оборище и др. Само в 13 общини подадените заявления са под 50% от необходимия брой. За общините, в които необходимия брой не е достигнат приемането на заявления може да продължи при наличие на кандидати и до 27 ноември. 

„Благодаря на всички за положените усилия, отличната съвместна работа с общинските преброителни комисии и постигнатите резултати, въпреки създалата се ситуация с разпространение на COVID 19 в страната“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски. Екипът по преброяването следи отблизо сложната епидемиологична обстановка в страната. Влошаване на заболеваемостта от COVID 19  беше отчетена като риск  още от лятото и затова НСИ  е разработило план Б за предстоящото преброяване, който включва различни по тежест мерки за опазване на живота и здравето както на населението, така и на преброителите. 

Следващият етап от подбора на преброители и контрольори включва проверка на документите и подбор на кандидатите. Списъкът на одобрените кандидати ще бъде оповестен след 18 декември 2020 година.