Приеха на първо четене промени в Закона за здравето

Със 106 гласа „за“, 4 „против“ и 54 „въздържали“ се промените в Закона за здравето, предложени от ГЕРБ бяха одобрени на първо четене в Народното събрание.

Приеха на първо четене промени в Закона за здравето

Основното притеснение на несъгласните е защо отпада формулировката от задължително болнично лечение. В предложените от ГЕРБ промени мотивът е „прецизиране на текста“.


Вносителят на промените Даниела Дариткова призова за сериозна дискусия между двете четения.

Поставянето под карантина чрез телефони или имейл ще облекчи работата на РЗИ, посочват в мотивите си от ГЕРБ. Според текстовете в Закона за здравето по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка здравният министър ще може да налага забрана за износ на лекарства, за да има необходимото количество за нуждите на българските граждани.

Георги Йорданов от БСП коментира, че терминът задължителна изолация трябва да се изясни.

„И ако даденият пациент реши да бъде изолиран вкъщи, ние не знаем дали той има възможности наистина да си осъществи задължителната изолация“, каза той.

От ДПС се въздържаха в подкрепата си за законопроекта. Джевдет Чакъров:

„Не бива да допускаме да има законова възможност, когато лекарят прецени, че трябва болнично лечение за лице, болно от холера или от вече изброените заразни болести. Лицето може да откаже да постъпи за болнично лечение, държавата да няма законни средства да го принуди да го направи“.

Вносителят на промените Даниела Дариткова разсея съмненията и призова за диалог:

„Още веднъж повтарям, че всеки пациент, за който се налага болнично лечение, и това е по мнението на лекуващия лекар, може да разчита на такова и са спекулации всички изказвания, които твърдят, че по този начин държавата абдикира“. 

Източник: БНР