Белетристът Деян Енев получи Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2020 година

На официална церемония в Огледалната зала „Нели Божкова“ кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи националната литературна награда „Йордан Йовков“ на белетриста и майстор на късия разказ Деян Енев.

Белетристът Деян Енев получи Националната литературна награда „Йордан Йовков“ за 2020 година

Вълнуващо слово за творчеството на Певеца на Добруджа и съвременните му измерения, беше произнесено от д-р Кремена Митева, носител на Отличие за литературна критика.



Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство се присъжда на проф. д.ф.н. Милена Кирова. Проф, Кирова във видео обръщение благодари за престижната награда и заяви, че ще продължи да допринася за съхранение на Йовковото творчество. Церемонията продължи с произведения на класика на българската литература, представени от актьора Янко Лозанов. 

Официалната церемония с връчване на Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е кулминацията на тържествата на Община Добрич, посветени на Певеца на Добруджа. 

Националната литературна награда „Йордан Йовков“ е учредена от Община град Добрич през 1970 година по повод 90-годишнината от рождението на Певеца на Добруджа Йордан Йовков и се връчва на всеки пет години. Досегашни нейни носители са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев, Георги Мишев. Отличието за литературна критика е присъждано на Симеон Султанов, проф. д.ф.н. Иван Сарандев, Йордан Дачев, Атанас Цонков, проф. д.ф.н. Светлозар Игов, д-р Кремена Митева.