Ученици от Добрич с жест към медиците на първа линия в Деня на християнското семейство

По повод Деня на християнското семейство осмокласници от Частната профилирана гимназия "Райко Цончев" в Добрич дариха погача и торта на лекарите и медицинския персонал в Ковид-отделението на Многопрофилната болница за активно лечение.

Ученици от Добрич с жест към медиците на първа линия в Деня на християнското семейство


Идеята на учениците се е родила по време на часове по предмет Етикет и ценности. Целта им е да изкажат благодарност към лекарите на първа линия, изправени с борбата срещу Ковид-19. Директорът на учебното заведение Маргарита Христова сподели, че Частната профилирана гимназия "Райко Цончев" е единственото училище в страната, където е заложен предметът Етикет и ценности. По думите й обществото трябва да обърне по-голямо внимание на проблема, свързан с ценностите. В учебната програма по предмета е включена тема за изграждане на личности с обществен принос. Целта е младите хора да се замислят с какво могат да бъдат в полза на семейната, училищната, градската или националната общност, а защо не и световната. 

„Факт е, че съвременният българин е поставен пред избор да бъде консуматор на обществени блага или да бъде творец на такива. Държим да възпитаме нашите ученици да бъдат личности с обществен принос. Решихме да започнем този път с практика – децата в този кризисен момент да направят нещо, да бъдат активни и да покажат пример на останалите“, каза Маргарита Христова.  


Така се е родила идеята осмокласници да дарят погача и торта на лекарите и медицинския персонал в Ковид-отделението в МБАЛ, за да бъдат не консуматор на обществени блага, а творци на такива. 

„Участваме в инициативата, за да покажем съпричастност, почит и уважение към хората, които са на първа линия. Искаме да покажем, че те не са сами. Ние сме с тях, защото сме един български народ. Оценяваме жертвата, която правят, за да спасяват човешки животи“, каза Давид Михайлов.

„Чрез този жест искаме да пожелаем на медиците да бъдат все така всеотдайни и загрижени за здравето на българите. Лекарите са имунната система на нашето общество. Затова трябва да ги ценим и уважаваме. Понеже днес е Денят на християнското семейство, ние искаме да им честитим този празник, защото всички сме част от една общност – българската християнска общност„, сподели Самуил Василев.

Яница Радева от шест години е специалист по детски болести, но от две седмици помага на колегите си в Ковид-отделението. „Няма лекари, които да дежурят. На драго сърце приех командировачното. Чувствам се задължена към всички хора и граждани на Добрич“, каза д-р Радева. Тя коментира, че често медиците на първа линия се хранят след приключване на смяна, когато се приберат у дома. По думите й жестът на осмокласниците е страхотен, тъй като показва, че младите хора оценят труда им.