С празнични концерти за орган ценителите на музиката в Добрич посрещат предстоящите коледни и новогодишни празници

С празнични концерти за орган ценителите на музиката в Добрич посрещат предстоящите коледни и новогодишни празници
Добричлии и гостите на града ще имат възможността да се насладят на два класически органови концерта в навечерието на коледните и новогодишни празници.

Във времена на трудности, страх и болка повече от всякога имаме нужда от целебната сила на изкуството, което да ни дари с утеха, упование във вътрешните ни сили и да ни озари с красота. Община Добрич е организатор на два концерта, в които ще звучи Кралят на музикалните инструменти – органът. На 2 и на 22 декември ще представят своето майсторство двама български органисти – Мария Славова и Янко Маринов. Заедно с тях ще музицират Светлана Анчева, която като първи обой на Софийска опера впечатлява с топлият и възвишен тембър на своя инструмент и изящната певицата Дона Стоянова с нейния  ангелски прелестен сопран. Ще прозвучат както любими и често изпълнявани творби,така и някои по-рядко представяни произведения от времето на Барока и Романтизма. Кратки биографични данни за изпълнителите:


Светлана Анчева е родена в град Русе. Завършва СМУ - Русе и НМА „Проф. П. Владигеров” - София в класовете по обой на  Пламен Проданов и хорово дирижиране при проф. Анна Белчева. Участва в много международни фестивали у нас и в чужбина. Осъществява българските премиери на емблематични произведения за обой, както и световните премиери на „Соната за обой и пиано“ от акад. В. Казанджиев и „Музика за Слав“ от К. Илиев. Изнася камерни концерти като солист и в различни ансамбли. Член е на ансамбъл Музика Нова. В продължение на 20 години е Обоист - Солист на Държавна Опера Русе, а от 2018  е Обоист-Солист на Софийска опера и балет. Издателство Billaudot издава нейна транскрипция за обой и пиано на Баховия хорал "Nun komm der' Heiden Heiland". Основател е на ансамбъл за камерна музика "Формантик", автор е на множество транскрипции за този състав.


Мария Славова е концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева. Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел - Австрия; Рудолф Юнгвирт-Австрия; Кристоф Богон - Германия; Мартин Бьокер-Германия; Саймън Хардън- Великобритания; Ернст Вали -Австрия и др. Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в гр. Сливен съвместно със Симфоничен оркестър – Сливен. Активно участва в културния живот на гр. Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община гр. Добрич.


Първият концерт ще е на 2 декември в Концертна зала „Добрич“ от 18.30 ч. 


В програмата са включени:


Николаус Брунс  (1665 –1697) - Прелюдия Сол мажор


Жан-Батист Лойе (1680 – 1730) - Соната До мажор


-Largo cantabile 


-Allegro 


-Largo espressivo 


-Allegro


Феликс Менделсон  (1809 – 1847) - Соната оп. 65 № 4


-Allegro con brio 


-Andante religioso 


-Allegretto 


-Allegro maestoso


Доменико Чимароза (1749 – 1801) - Концерт за обой


- Introduzione


 -Allegro


 -Siciliana


 -Allegro giusto


Шарл Турнемир  (1870-1939) - Три коледни пиеси из цикъла „Мистичния орган”


Камий Сен-Санс  (1835-1921) - Соната оп. 166


-Андантино


-Ad libitum - Allegretto - Ad libitum


-Molto allegro


Билети на касата в Концертна зала „Добрич“.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+