Нова акция ще залесява масиви около село Орлова могила

Нова акция ще залесява масиви около село Орлова могила
Държавното горско стопанство-Добрич организира група от доброволци, които да се включат в дейностите по залесяването на масиви в района на село Орлова могила. Начинанието ще се проведе на 28 и 29 ноември

В края на седмицата ще продължат акциите по залесяване, организирани от екипа на Държавното горско стопанство-Добрич, в които активно се включват и доброволци. Събота и неделя служители на стопанството и граждани ще залесяват терен от 20 декара, а дървесният вид е цер. 


През тази година, при почвоподготовката и разчертаването на редовете, в стопанството се прилага иновативен подход. След обработката на почвата и смилането на останалите клони и пънове с мулчър, машина засича редовете с GPS и ги разчертава, като по този начин се улеснява работата при залесяването, а и се спазва определеното разстояние в междуредията, за да може след това новото насаждение да се обработва машинно. Директорът на ДГС-Добрич инж. Цанко Николов смята, че това е бъдещето и все повече модерни методи ще навлизат при работа в горите.


Припомняме, че през почивните дни започна залесяването и на 35 декара горска територия край село Пчелино. Доброволци и служители на ДГС-Добрич залесиха част от терена, като през седмицата горските служители ще довършат започнатото. Експертите от стопанството избраха фиданки акация, за да се подпомогнат пчеларите в района. По предложение на министъра на МЗХГ Десислава Танева, при залесяване в горски територии се използват и дървесни видове, които са в полза на сектор пчеларство.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+