Иван Иванов: Нито един човек не се е заразил с коронавирус в залите за танци

С предложените от здравния министър нови противоепидемични мерки, свързани с недопускане разпространението на коронавируса сред населението, се пресутановява и дейността на школите по танци, арт-центровете и изобщо всички форми за деца и възрастни, както и колективните спортни прояви.

Иван Иванов: Нито един човек не се е заразил с коронавирус в залите за танци

Един от потърпевшите от локдауна, който се очаква да бъде наложен у нас в петък, е Иван Иванов. Той е директор на Арт-център „Палитра” в Добрич и хореограф на Професионалния ансамбъл „Добруджа”.  Според него до голяма степен психозата, която се създава, влияе на хората и те стават по-лабилни, защото не могат да практикуват елементарни човешки дейности. 



„Гарантирано едно повторно такова затваряне би било в много голям процент пагубно за хората, които се занимават и са в този бранш. Има и един друг момент, дори и да не забранят да практикуваме професията, психозата, която е създадена сред населението и неяснотите, които всеки ден биват поднесени от обществото за нещата, които се случват, във връзка с пандемията на практика са наплашили хората и те не смеят да посещават такъв род дейности, което пък неминуемо рефлектира върху тяхното психично здраве и съответно чисто в национален мащаб нашето население започва да се разболява и то точно в тази посока, психически ставаме все по-лабилни, защото не можем да практикуваме елементарни човешки дейности”, коментира той.  

Съюзът на организациите за любителско изкуство с отворено писмо във връзка с предложените противоепидемични мерки

Иван Иванов е и член на управителния съвет на Съюза на организациите за любителско изкуство – СОЛИ, който излезе с отворено писмо с искания за финансова подкрепа от правителството, стимулираща сферата на дейността им в условията на епидемия, пандемия, извънредно положение и друга форсмажорна ситуация, забраняваща или ограничаваща тяхната дейност.   То ще бъде изпратено до министър-председателя на България Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министъра на културата Боил Банов, министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и омбудсмана д-р Диана Ковачева.

"Това неглежиране на нашия бранш при тези форсмажорни обстоятелства не е полезно нито за управляващите, нито за обществото, нито за нас, които го практикуваме, защото когато има нужда да се посрещат празници, когато има нужда да се създават благотворителни каузи, първите, които се отзовават, това сме ние и винаги сме добре дошли, а в момента, в който се появи едно такова форсмажорно обстоятелство, като пандемията от коронавирус, се оказва, че ние не сме важни, а това не е така. Управляващите  трябва много добре да знаят, че ние сме коренът в това да държим българското общество в много добро психично здраве и в много добра координация, за да може всеки един да се изпълнява професионалните и човешките си задължения", сподели той. 

Конкретните искания са организациите за любителско изкуство да продължат да работят. Това е основното и приоритетно в писмото. Ако при евентуални крайни обстоятелства се наложи да затворят центрове, залите  и всички онези места, в които хората могат да се образоват, да практикуват и да изучават изкуствата, организациите искат да се създадат възможности за оцеляване в този период.

"Основните искания са да не биваме третирани като трета ръка, основното наше желание е да не бъдем затваряни, да не бъде стресиран народът, да бъде ясно и точно обяснено каква е ситуацията, че нещата не са непоправими, че при едно много добро и балансирано спазване на всичко, което се предприема, биха постигнали много добри резултати. Психозата вече е създадена и ние ще изпаднем в немилост. Като бранш, който е доста по-специфичен от останалите, много от мерките за подпомагане, които са предприети и бяха предприети предишния път, ние реално не можем да кандидатстваме и да се възползваме от тях. Затова исканията ни са насочени точно в конкретика, да седнем и да разговаряме с управляващите и да обсъдим какво и как да се подпомогне нашия бранш. В общи линии към това сме се насочили. При нас има не само юридически, но и физически лица, които изпълняват тази роля и се оказва, че по никакъв начин не успяват да попаднат в сега действащите програми за подпомагане във връзка със създалата се криза", заяви Иванов. 

Според Иванов нито един човек не се е заразил с коронавирус в залите за танци и в центровете, в които се практикува някакъв вид изкуство. Спазват се строги противоепидемични мерки, свързани с почистване, дезинфекция и дистанция. 

"Ние не сме търговски център, в който има неконтролируем и неорганизиран поток от случайни посещения, нашите зали са много добре организирани и успяваме да проследим потока хора, който влиза през нас. При нас идват едни и същи хора, не са различни. Не бих казал, че в залата може да се случи разпространение на заболяването. Аз като хореограф на ансамбъл „Добруджа” мога да кажа, че имаме два случая, но като ръководител на арт-център „Палитра”, който посещават много деца и възрастни, нямаме доказан случай, който да е тръгнал от нас", категоричен беше той. 

Според Иван Иванов когато се предприемат мерки, те трябва да бъдат добре обмислени и когато се стопира един бранш с цел да запазим физическото здраве на хората, не трябва да забравяме, че след месец два тези хора трябва да продължат да живеят.