Почина легендарният аржентински футболист Диего Армандо Марадона

Той e издъхнал тази сутрин в дома си в град Тигре вследствие на сърдечен арест.

Почина легендарният аржентински футболист Диего Армандо Марадона

60-годишният Марадона се възстановяваше след операция от субдурален мозъчен кръвоизлив, която му е била направена на 30 октомври. На 11 ноември той е бил изписан от лечебното заведение.



Въпреки че хирургическата интервенция е преминала успешно, по данни на лекуващия го лекар по време на престоя си в болницата бившият футболист е имал проблеми с алкохолната абстиненция. Първоначално той е бил приет в клиниката със симптоми на депресия, анемия и дехидратация.

Диего Армандо Марадона един от най-големите и обичани, но и противоречиви звезди на футбола. Той е най-добрият футболист на XX век по гласуване на официалния сайт на ФИФА. Най-добрият футболист на световни първенства, според вестник Таймс (Англия). Вторият сред най-добрите играчи в историята на футбола по версия на списание "Плакар" (Бразилия) от 1999 г. Второ място сред най-добрите футболисти на XX век според най-реномираните списания. Той е първият притежател на почетна "Златна топка" на "Франс футбол". Член на Залата на славата на италианския футбол в номинацията "Най-добър чуждестранен играч".

През 21-годишната си кариера като футболист играе в шест отбора, сред които Бока Хуниорс (два пъти), Барселона и Наполи. За клубовете участва в 491 мача и отбелязва 210 гола.

Участва на четири световни първенства от 1982 до 1994, като през 1986 година става шампион, а през 1990 - вицешампион. Изиграва 91 мача за Аржентина, в които вкарва 34 гола. От 1986 г. е капитан на националния отбор.

През 1986 г. печели Златната топка за най-добър футболист на световното първенство. В четвъртфиналния мач срещу Англия вкарва два гола, които влизат в историята на футбола. Първият, вкаран с ръка, става известен като "Божията ръка". Вторият, след грандиозен дрибъл започнал от централната линия на терена, финтирайки четирима английски играчи, е наречен "Гол на века".

През 1991 г. е отстранен от игра за 15 мача, след като е уличен в употреба на допинг. През 1994 г. по време на Световното първенство в САЩ дава отново положителна допинг проба - този път ефедрин, което е краят на кариерата му за националния отбор.

Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г. в Ланус, близо до Буенос Айрес, като пето от осем деца в семейството на Диего Марадона и Далма Салвадоре Франко. Прадядо му по майчина линия Матео Кариолич е роден в Корчула, днес в Хърватска. Показва футболния си талант отрано и на осемгодишна възраст се присъединява към "Лукчетата", отбор момчета, които печелят 136 последователни мача и националния шампионат.