С цветни рисунки Радост Лозанова вдъхва живот на дрехи и аксесоари

Радост Лозанова е творец на изкуство. Тя не се посвещава на своя талант, защото нейното искрено желание е да се развива в сферата на образованието.

С цветни рисунки Радост Лозанова вдъхва живот на дрехи и аксесоари

Може би няма случайни неща, както и името на Радост не е. То служи като допълнителен елемент, към нейната същност и я представя по най-подобаващия начин.



Радост вдъхва радост! 

Радост Лозанова е родом от гр. Добрич. Завършва Езикова гимназия „Гео Милев“ през 2018 г., с профил английски език. В момента изучава лингвистика по програмата „Езикови езици и култури“ в Холандия. Обучението на Радост е заложено в традиционен времеви диапазон - 3 години. След завършването на образованието си в Холандия, Радост има намерение да се върне в България за магистърска степен в сферата на образованието.

Талантът на Радост може би се крие и в развиването на образователната сфера, но засега е ясно, че се справя удивително в сферата на модата и арт – изкуството. В свободното си време, Радост се занимава с рисуване върху дрехи, обувки и аксесоари. 


-Здравей, Радост! Твоите рисунки съживяват ежедневните дрехи и обувки и дори развиват идеята за съвременната модна тенденция. Разкажи ни, откъде черпиш вдъхновение за създаването на тези оригинални и изключително различаващи се дизайни?

-Здравей! Идеи ми хрумват отвсякъде. Вдъхновявам се от почти всичко, например от илюстрации, картини. Някои от дизайните ми са вдъхновени от Рене Магрит (белгийски художник, един от основните представители на сюрреализма).  Огромно влияние върху моите проекти оказват и клиентите ми, с които съгласуваме тяхната собствена визия и впоследствие аз нагаждам техните желания към моите виждания и стил. Често използвам Pinterest и Google, като търсачки за различни илюстрации и идеи.


-Можеш ли да се сетиш, кое провокира страстта ти към рисуването върху дрехи, обувки и аксесоари? Как разбра, че те бива в това и кога го превърна не само в занимание, а и в хоби?

-Аз рисувам от малка, но уроци по рисуване, смея да твърдя, че съм посещавала общо 2 години и то непостоянно. За начало на моето хоби приемам един съвместен проект, с моята приятелка Савина, с която още в Езикова гимназия започнахме да създаваме тениски, които не бяха нарисувани, а украсявахме с различни платове. Правихме им нестандартни джобчета, както и рисувах лого, от задната им страна. Нашата съвместна идея се развие много добре, което ме подбуди да започна да се занимавам самостоятелно с рисуване на дрехи и обувки.

-Може би често ти задават този въпрос, но смятам, че той е важен не само от информативна гледна точка, но и от професионална. Какви материали и техника използваш за създаването на твоите шедъоври? Трайни ли са изработките ти и случвало ли се е някога да имаш недоволен, от работата ти, клиент?

-Боите, които използвам са специални, текстилни бои и рисувам главно върху текстил, понякога и върху кожа, тъй като марките, които използвам позволяват и това. За моя радост, досега не съм имала оплаквания или недоволни клиенти. Преди да изпълня дадена поръчка, винаги тествам материалите си, тяхната издръжливост и качество. Следя за отмиване на цвета на боите и се стремя да бъда максимално подготвена, за всяка една тънкост, преди поръчката да достигне до клиента.


-Как клиентите ти се свързват с теб и къде откриват снимки, на твоето творчество? Засега си изпълнявала само поръчки за българи или е имало и клиенти от друга националност?

-Имам странички, както в инстаграм (RadArt Customs), така и във фейсбук. Всеки, който пожелае може да следи дизайните ми и да се възползва, от тяхната оригиналност като ми пише в някои от двата профила. Отделно имам и много клиенти, които са мои познати. Tе ми пишат директно в моя личен профил във фейсбук. Радвам се да споделя, че имам клиенти, както от България, така и от Холандия, Сърбия и Германия.


Автор: Лора Пеева