Билетът за лов на трюфели ще се таксува на килограм събрани гъби

Цената за ползване на трюфели, както и таксата за издаване на позволително се определят на база килограм трюфели. Целта е да се постигне по-добър баланс в отношенията между собствениците и ползвателите.

Билетът за лов на трюфели ще се таксува на килограм събрани гъби

Предвижда се едно позволително да е за ограничено количество, като търговците ще водят дневник за изкупуване на трюфелите, ще посочват по кое позволително какво количество са купили. Така при регистрация в електронната система много ясно ще се проследи цялото движение на количествата и при наличие на неузрял трюфел ще се провери по веригата кой го е продал. Това ще доведе до защита на правата на събирачите на трюфели, чрез предотвратяване на монополни практики на изкупвачи и в същото време ще формира приход от такси и данъци. Таксата, която се предвижда като приход към държавния бюджет ще бъде определена от Министерския съвет след приемане на законовата делегация.



По отношение на контрола не се предвижда осигуряване на допълнителна ресурсна и кадрова обезпеченост, тъй като създаването на режимите ще се съобрази с вече съществуващи такива. Основно натоварени с тази дейност ще са администрациите на Изпълнителна агенция по горите и Регионалните дирекции по горите, където има изградена система по Закона за горите за регистър на лицата , осъществяващи лесовъдска практика, както и електронна система за превозни билети за дървесина и недървесни горски продукти. Цената за позволително е аналогична като термин и съдържание на цените за позволителни по Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горски територии – държавна и общинска собственост и за ползване на дървесина и недървесни горски продукти.