Ученици от село Лозенец са сред финалистите в програмата „Нестле за по – здрави деца“

Основното училище „Отец Паисий” в село Лозенец, община Крушари, е сред десетте финалисти от категория „Училища“ в конкурса на програмата „ Нестле за по – здрави деца“ за учебната 2019/2020 година. Това съобщи директорът на учебното заведение Даниела Станкова.

Ученици от село Лозенец са сред финалистите в програмата „Нестле за по – здрави деца“

Училището в с. Лозенец е единственият финалист от област Добрич. 



Националната програма „По-здрави деца“ е особено подходяща за малките ученици, които сега изграждат правилно своите хранителни навици. Чрез своите интересни дейности, които предлага програмата, те се мотивират да изградят своя правилен режим на хранене, по-често пиене на вода и да се грижат за своя домашен любимец.

Уроците от програмата „Нестле за по-здрави деца“ в училището в село Лозенец са били в шест модула. В  първия - „Хапвай питателна и разнообразна храна“, учениците са научили какво значи хранителна група и  здравословна храна. В модул „Контролирай порциите си” всеки ученик е подредил правилно своята чиния за балансиран обяд. 

Децата са изработили и кутия за храна, в която са сложили само здравословни храни, донесени от родителите. 

В модул „Избери водата“  малчуганите са гледали филм, свързан с водата в човешкото тяло, защо е важно да се пие вода, може ли да бъде заменена, какво е воден баланс и защо трябва да се къпем. 

В модул „Играй активно“ децата са влезли в ролята на здравословни нещотърсачи. В стаята са били скрити листчета, като всяко е отговаряло на определен плод и зеленчук. Целта на играта е била всеки ученик да напълни най-бързо своята кошничка със здравословна храна. 

В модул „Наслаждавай се на храната със семейството си“  всеки е представил пред съучениците си различни продукти, приготвени у дома с помощта на баба или мама. След като опитат храните, учениците е трябвало да отгатнат рецептата, по която са приготвени. 

В модул „Училище на четири лапи“ учениците са се запознали с видовете животни, които се нуждаят от повече вода.