Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/ СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.



От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/ СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/ СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Традиционно от Българския Червен кръст провеждат мащабни кампании по повод Световния ден за борба срещу СПИН. Заради Ковид ситуацията тази година инициативата е виртуална. Тя преминава под мотото „Пази ме, ако ме обичаш“ и се организира съвместно от доброволци към Българския младежки Червен кръст в Добрич и Силистра. Целта е хората да бъдат призовани да се грижат за тези, които обичат. Онлайн събитията в социалната мрежа са започнали на 24 ноември и ще приключи днес. Чрез видеоклипове, анкети и разговори кампанията цели да подобри информативността сред младите хора и да ограничи дискриминацията на ХИВ позитивните.

Специалистът по младежка дейност към Българския Червен кръст в Добрич Зорница Иванова сподели, че в центъра на града днес ще бъде поставена кутия. В нея ще има презервативи и кодове, които чрез мобилните устройства ще препращат към събитията, проведени в социалните мрежи от младите доброволци до този момент. От БМЧК в Добрич и Силистра са подготвили видеоклип, който ще публикуват на 1 декември. В него те ще покажат на виртуалната публика как може да обичат безопасно. Освен това доброволците целят да припомнят, че целувките и прегръдките с ХИВ позитивни хора не са заразни. Клипът ще бъде качен в 10 часа в YouTube канала на Българския младежки Червен кръст, както и в останалите социални мрежи на организацията. 

Зорница Иванова посочи, че счита за успешна съвместната кампания „Пази ме, ако ме обичаш“ с младежките от Силистра. Тя е пожънала успехи, въпреки различния формат на провеждането й заради Ковид-19. "Винаги кампаниите ни са били за Добрич, а сега е една идея по-мащабно. За първи път организираме съвместна междуобластна кампания със Силистра. Те също пожънаха успех с техните граждани", каза още тя.

Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към Регионалната здравна инспекция в Добрич.