ДоброЖънци почистиха и облагородиха квартал „Иглика”

ДоброЖънци завършиха поредната си инициатива, свързана с благоустрояването и почистването на града ни.

ДоброЖънци почистиха и облагородиха квартал „Иглика”



Този път кампанията беше в квартал „Иглика”, тя започна още преди 2 години, когато доброволците ремонтираха спортното игрище, почистиха прилежащите тревни части и поставиха спортни уреди. Сега – две години по-късно, заедно с местните хора и приятели на организацията, те превърнаха горичката, граничеща с блоковете, в прекрасен парк за игри и почивка.  

„Идеята дойде от една организация, с която вече работим трета година, казва се БГ Бъди активен и тяхната цел е да разработват градски пространства в различни градове на България, като по този начин променят средата, но заедно с местните хора. Това е основната тяхна цел. Хората, които живеят в квартала да имат основно участие от идеите, какво да се случи с тяхното място, до реализацията. БГ Бъди активен помагат най-вече със специалисти, със средства за закупените материали, много голяма помощ имаме от техни урбанисти, от идеи. Това, че ги виждаме като наши партньори и това, че имаме възможност да работим с организации като нашата в други градове, ни дава възможност да виждаме те какво правят, какво се случва с други места – в Шумен, в Русе и т.н.”, разказа доброжънецът Момчил Радичков.


Идеята и целта на тазгодишния проект в квартал „Иглика” е било той да има устойчивост, да се продължат дейностите на място, на което доброволците вече са работили. 

„Това означаваше за нас да отидем на място, на което вече сме работили. Това място е в квартал „Иглика”. Преди две години за същия проект ние организирахме състезание между няколко квартала за почистване и по този начин се определи къде е мястото – там, където излязоха най-много хора и където бяха най-активни. На това място ние вложихме най-много от усилията ни. На другите места - на Дружбите, на Добротица, също се случиха промени в местата. Тази година, мястото, което преди две години изчистихме – едно спортно игрище в квартал „Иглика”, ремонтирахме оградата на игрището, беше цялото обрасло в трева. Там сложихме спортни уреди, тази година продължихме с една горичка, която граничи със самите блокове и тя като се изчисти се превърна в един прекрасен парк. Ние по този начин виждаме , че самите хора в града ако взимат по-голямо участие и се интересуват как могат да променят заобикалящите ги градски пространства, може самите те да направят много от нещата. В самия квартал „Иглика” се включиха десетина от местните, много ни помагат и децата. Те с най-голямо желание се включват и това много ни радва, защото основна цел на нашата организация е обучението в тези сфери – в пространствата, в зелената сфера и екологията и това как може да изглежда нашата среда”, допълни Радичков.


След разговори с местните какво биха искали да се случи на това място, доброволците са почистили мястото, окосили са тревата, поставили са пейки и маси за отдих, люлки. На самото място обаче се събирала вода, затова с помощта на багер водата е била пренасочена. 

„Очакваме съдействие от общината, за да може тази вода да се отведе, за да не е много влажно мястото и да сложи едно осветително тяло – това, което искаха хората там. Едно място има, което се запълни с пръст и ще стане градинка, ако те решат да си продължат проекта. Друго интересно, което на мен ми направи впечатление е, че те разказват, че идват лисици там и много птици. Според нас това е нещо прекрасно, че всъщност в града ние имаме възможност да си общуваме с природата и е хубаво, че има близо до нас животни. Това е добра оценка от природата за нашия град”, каза още той. 

През 2021 година Доброжънци ще продължат със зелените си инициативи за по-чист Добрич и по-приятна среда .  Предстоят  нови акции за почистване,  срещи с интересни гости от цяла България и осъществяване на още много зелени идеи.