Живи елхи на различни възрасти се предлагат в Добрич, а призивът е след празниците да се засадят в парка

Всяка година търсенето на живи елхи в Добрич е различно

Живи елхи на различни възрасти се предлагат в Добрич, а призивът е след празниците да се засадят в парка

От млади живи елхи до десетгодишни могат да бъдат открити на пазара в Добрич, а цената им се определя от възрастта, коментира за медията ни Чавдар Стайков, управител на градински център в Добрич. 


От 55 до 155 лева е ценовият диапазон на живите дръвчета, които хората купуват за украса на дома за предстоящите празници. Предлагат се и около 50-сантиметрови елхи, които са по-евтини – около 15 лева. 

Наблюденията на Чавдар Стайков са, че търсенето на живи елхи всяка година е различно. По думите му понякога елхите в градинския център не стигат за клиентите, а друг път остават много. „Продаваме смърчове и елхи. Миналите години имахме по-голямо разнообразие, но понякога остават непродадени. Хората предимно купуват декоративни или рязани, а по-рядко живи и не мислят за другите последствия“, уточни той. 

Живите елхи в градинския център се продават в така наречените работни саксии. Призивът на Чавдар Стайков е след празниците те да бъдат засадени в градска среда. „Ако хората нямат двор, могат да бъдат подарени на детска градина, училище, фирма, които да засадят елхата, или в градския парк. Идеята е да не ги режем, убиваме и ползваме за един празник. Няма нищо трудно в засаждането и отглеждането на дръвчетата, стига хората да имат желание“, каза още Стайков.

След празничните дни живите дръвчета, които са украсявали домовете на добричлии, ще имат и тази година отредено специално място за засаждане, съобщи за Добрич Онлайн Христо Даскалов, ландшафтен архитект в Дирекция „Инфраструктура и околна среда“. Избраното място отново е в градския парк „Свети Георги“, източно от дървения град. Миналата зима около четири семейства са откликнали на инициативата на община Добрич да засадят живите дръвчета в отредения за това парцел.  

„Хубаво е хората да се свържат предварително с общинската администрация. Ще им покажем мястото, ще им дадем съвет, защото всеки вид е специфичен. Насреща сме“, допълни Христо Даскалов.

Желаещите да се включат в инициативата могат да потърсят допълнителна информация на тел.: 058/601207 или на ел. адрес: h_daskalov@dobrich.bg.