Мария Методиева: Младежите от "Чудната градина" са хора с надежда

В Международния ден на хората с увреждания, младежите от "Чудната градина" искат отново да напомнят на обществеността за себе си и за това, което са постигнали.

Мария Методиева: Младежите от "Чудната градина" са хора с надежда



Социалното предприятие „Чудната градина” работи в Добрич вече от почти две години. През този период младежите със специални потребности са превърнали пустеещото пространство до Дневните центрове в една райска градина, в която с огромно желание полагат неуморен труд.


„Тази година имаме седем спечелени проекта, не сме разчитали на никакъв начин на помощи, държавата обърна внимание, че бизнесът е бизнес, но има и социален бизнес. Социалните предприятия бяха забравени и нямаше никакви инструменти за спасяване от кризата. Помогна ни отново неправителствения сектор, само в период от 2 месеца имахме 5 спечелени проекта. Успяхме да дофинансираме стопанската си дейност”, сподели председателят на фондация "Николай Чудотворец" Мария Методиева. Тя допълни, че през този период им е било много трудно, заплатите закъснявали с месец, но въпреки трудностите, успели да се справят. 

„С разочарование казвам, че до момента няма никакви финансови инструменти, които работят за социалните предприятия, те са почти забравени, въпреки че има нов закон за тях”, допълни Методиева. 


По думите й единственият финансов инструмент, на който могат да разчитат социалните предприятия е филантропията. 

„Най-големият филантроп в Добрич е Есетере България, затова сме поканили техни представители. Те наистина даряват, правят го по начин, който да е почти незабележим. Ние много искаме да го казваме непрекъснато, защото добрия пример трябва да се показва. Благодарение на тях успяхме да си купим новите фургони. От съвсем скоро хората имат място за почивка, никой друг не ни е помагал по начина, по който те са го направили. Благодарение на тях тази година си купихме материали, с които сами ляхме бетон. Нашите момчета го направиха абсолютно сами, изляха много квадратни метра бетон и сами си направихме подложките за фургоните, както и пътеките в градината. Благодарение на Есетере си купихме и две оранжерии, направихме го още през февруари, те не са спирали да помагат на нас и на други в социалния сектор”, каза Мария Методирва. 

Тази година „Чудната градина” получи и три награди, една от които беше за чиста храна. Младежите показаха, че зеленчуци могат да бъдат отглеждани от хора, които не са професионалисти.

„Тук ние не говорим за диагнози, защото ежедневно всички показват, че умеят всичко, което се налага да направят и рано или късно научават. Те ляха бетон, това много малко хора го могат, направихме си канала, понеже имахме много голяма авария. Няма нещо, което сме искали и да не сме го направили тук в "Чудната градина", затова аз отдавна не ги наричам хора с увреждания, за нас те са хора с надежда”, каза в заключение Методиева.