Неефективни ли са мерките или хората нямат самосъзнание

Със заповед на здравния министър от 27 ноември в страната бяха наложени по-строги мерки, за да се ограничи разпространението на Ковид-19, а здравната ни система да бъде облекчена. Затворени до 21 декември са университетите, училищата, детските градини, заведенията и моловете в страната.

Неефективни ли са мерките или хората нямат самосъзнание

Въпреки ограниченията магазините, намиращи се извън големите търговски центрове, продължиха работа, със задължителното условие да се спазват въведените противоепидемични мерки – контрол на входа за броя на посетителите, спазване на дистанция и дезинфекция. С наближаването на празниците обаче все по-често се наблюдава масова треска за пазаруване и пълна липса на съобразяване с усложнената епидемична обстановка в страната ни. 



В социалните мрежи се разпространиха снимки от големи търговски вериги, в които явно се вижда как хората се тълпят един до друг. Опашките на касите са многолюдни и като че ли изискването за дистанция остава само на хартия. Между хората няма дори минимално разстояние, на което всеки има право, дори и без пандемия. От снимките се вижда, че търговските центрове са толкова препълнени, че човек може да помисли, че вече не сме в извънредна епидемична обстановка. 


Много от хората са на мнение, че не е редно някои сектори да не могат да работят, а в други да се наблюдават истински масови събирания. Според някои в момента магазините не са по-малко опасни от затворените ресторанти, които преди частичното затваряне в страната работиха с намален капацитет. 

С обявеното първоначално извънредно положение от 13 март и едва няколко заразени в цялата страна беше въведен строг пропускателен режим в супермаркетите и големите нехранителни вериги. Повечето от хората бяха дисциплинирани, спазваха дистанция и не се тълпяха. В момента, когато потвърдените случаи на новия коронавирус в България, са общо 160 844, от които 95 442 са активни, цари истинска треска за предпразнично пазаруване, което води до неглижиране на епидемичната ситуация, в която е попаднал целият свят. Въпрос на по-строг контрол или на повече самосъзнание е всички да се стараем да пазим както себе си, така и хората около нас и дали неспазването на ограниченията няма да ни доведе до въвеждането на още по-строги мерки след месец? И ако целта да не можем да се храним в ресторантите например е да ограничим разпространението на Ковид-19, то тогава каква е целта ни навсякъде другаде да се държим все едно пандемията е минало?

Снимки: фейсбук