Общинският съвет в Добрич – с проект за нови правила за виртуални или неприсъствени заседания

Общинският съвет в Добрич предлага за публично обсъждане промени в своя правилник, свързани с реда за провеждане на виртуални или неприсъствени заседания.

Общинският съвет в Добрич – с проект за нови правила за виртуални или неприсъствени заседания

Причина за приемане на новите правила е епидемиологичната обстановка в страната заради разпространението на коронавируса и въведените ограничителни мерки. Предложението е на председателя на Общинския съвет Мая Димитрова, която посочва като мотив необходимостта от осигуряване на безпрепятствена работа на Общинския съвет и неговите комисии по време на извънредната епидемиологична обстановка и наложените противоепидемични мерки.



Проектът на предложените промени предвижда създаването на нова, десета глава в правилника за дейността на местния парламент. Тя ще се нарича „Условия и ред за свикване и провеждане на заседание на ОС и постоянните му комисии от разстояние – онлайн или неприсъствено.” Целта на измененията и допълненията е да се осигури безопасна работа на съветниците, като им се даде възможност да участват в разискванията и в гласуването на решения чрез видеоконферентна връзка или неприсъствено.

Според текстовете в проекта, за всяко онлайн заседание се изготвя видеозапис, който се прилага към писмения протокол. Сесиите могат да се излъчват онлайн на страницата на общината, освен ако съветниците не вземат решение за закрито заседание. Когато програмният продукт не позволява електронно гласуване, всеки съветник гласува устно и лично със „За”, „Против”, или „Въздържал се”.

При липса на техническа възможност за онлайн заседания, те се провеждат неприсъствено. Материалите за сесията се изпращат предварително на съветниците по електронен път или на хартиен носител, като към докладните записки се прибавя и формуляр за гласуване. Този формуляр се попълва от всеки съветник, който се подписва, за да удостовери начина на гласуване.