При усложнена зимна обстановка оф-роуд състезатели от Добрич ще помагат на закъсали шофьори

При усложнена зимна обстановка оф-роуд състезатели от Добрич ще помагат на закъсали шофьори
Оф-роуд състезатели от Добрич и тази зима са в готовност да помагат на закъсали с автомобилите си шофьори в областта.

Повече от три години през студените месеци те се отзовават на помощ при необходимост почти денонощно. Мотивира ги желанието да съдействат на хора, аварирали с колите си в снежни бури, и покачването на адреналина. Един от тях е Кристиан Тодоров, който споделя, че заради меката зима през 2019-а не се е налагало да организират спасителни акции. Той, обаче, си спомня за минали години, когато от гражданска защита са търсили оф-роуд състезателите за помощ при усложнена пътна обстановка. 


„През 2017 и 2018 година имаше навявания, тогава се включвахме. Едната зима ни търсиха от гражданска защита, не им стигаха машините“, споделя за Добрич Онлайн Кристиан Тодоров. Наблюденията му са, че оф-роуд състезателите в Добрич се увеличават, а професионалните им умения се подобряват все повече. 


„Все по-добри стават колегите, които се занимават с оф-роуд. Дори и тези, които са започнали от скоро, имат спечелени състезания. Все по-силни ставаме в Добрич“, казва той.


По думите му в града има около 20 оф-роуд състезатели с професионално оборудване и подготовка. „Има и други оф-роуд автомобили, но те са по-скоро любителски подготвени“, допълва Кристиан Тодоров. 


Според него често шофьорите  закъсват при снегонавяване, защото не познават добре своя автомобил и предприемат пътуване при усложнена метеорологична обстановка. „На много хора не им е потребно да отидат някъде, но тръгват на път. Шофьорите не преценяват риска, не мислят, че ще закъсат някъде, не разсъждават много в трудни ситуации“.


Кристиан Тодоров посочва, че моторният спорт е научил оф-роуд състезателите да са подготвени в усложнени метеорологични обстановки и да разсъждават бързо при рискови ситуации. „Знаеш как да се държиш в дадената ситуация, дали ще е кал, сняг или друга буря“.


Често със своята техника помощ са оказвали и земеделски стопани. По думите на Кристиан Тодоров при възможност те винаги се отзовават при аварирали автомобили. „Ако някой закъса в далечно село, при тежки условия може да ми отнеме много време да отида. В случая съм звънял на земеделци, които са по-близо до мястото на закъсалата кола. Отзовават се“, казва той. 


В заключение Кристиан Тодоров призовава шофьорите да бъдат отговорни и разумни на пътя.  


Снимки: архив


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+