Валентина Иванова: Притежателите на домашни любимци са добри хора

Груминг – все по-често избирана услуга за домашните любимци от техните стопани.

Валентина Иванова: Притежателите на домашни любимци са добри хора

Процедурата спомага както за по-добрия външен вид, така и за здравословното състояние на животните. Разресване на козината в професионални условия е една от услугите, която улеснява притежателите на куче или котка. Това е и причината тя все по-често да бъде избирана от тях. Повече за груминг процедурите и поддържането на домашните любимци ни разказва Валентина Иванова от Добрич.



Тя обгрижва четириногите приятели на любителите на домашните животни в града. Въпреки че нищо не се случва без причина, Валентина определя като случайност идеята, която й хрумва преди две години – да предлага процедури, свързани с поддържането на хигиената, добрия външен вид и здравословно състояние на домашните любимци.


„Сблъсках се с породата йоркширски териер преди 12 години. Тогава, като един нов стопанин на кученце, нямах никаква представа за каква поддържка става дума. Преди две години, стоейки на пейка в парка, случайно ми дойде идеята, че в Добрич няма груминг услуга“, сподели Валентина Иванова и допълни, че си спомня първия й клиент - йоркширски териер на име Рожко. Доволните тогава стопани са били истинска мотивация, необходима за начинанието й.

Така Валентина Иванова избира да работи с животни вместо с хора. По думите й това е професия, която изтощава много повече физически, но си заслужават положителните емоции, с които зарежда. Според специалиста едно от най-важните условия е първоначалното опознаване с кучетата. Когато те станат редовни клиенти, процедурите се осъществят по-лесно. Според Валентина Иванова често професията й е омаловажавана. Причината е, че хората не виждат усилията на груминг специалистите, които стоят зад едно добре изглеждащо куче.

 

„Искам да кажа, че грумингът не е проста материя и не е лесна работа да се занимаваш с животно, а не с човек. Грумингът не е само едно минаване с машинката. Той започва с разговор със стопаните, опознаване с животното, информация за това какво е неговото ежедневие и здравословно състояние. Чак тогава се обсъжда със стопаните как искат домашният любимец да изглежда накрая. Грумингът приключва със срещата на готовото вече кученце със стопаните, което е най-щастливият момент“, коментира Валентина Иванова. Тя опълни, че грижата за домашния любимец в груминг салона може да продължи от един до около пет часа в зависимост от породата и процедурите, които трябва да бъдат направени.


Всички породи се нуждаят от редовни грижи, честотата на които зависят от породата, типа и дължината на козината, възрастта или здравето на домашния любимец. Препоръчително е кучетата от малки да бъдат научени, че сресването на козината е неизменна част от живота им.

„Един йоркширски териер е хубаво да се къпе веднъж в седмицата, а кучетата с двойна козина веднъж в месеца. Има много продукти в полза на стопаните. Много от моите клиенти усетиха каква е разликата между това да си изкъпеш кучето у дома и да го направи професионалист“, каза Валентина Иванова.


През декември месец всяко куче, посетило груминг салона, ще получава подарък – ръчно изработено плетиво тип шалче. Идеята е домашният любимец и неговият стопанин да бъдат зарадвани за предстоящите празници.

„Това са плетива, направени от моята майка. Тя взе идеята присърце. Искам подаря нещо хубаво и цветно на всички, които ме посещават. Искам да внеса цвят и настроение за празниците“, сподели груминг специалистът.


В заключение Валентина Иванова посочи, че според нея притежателите на домашни любимци са добри хора. Лично тя е стопанин на две кучета – пудел на една година и десетгодишен йоркширски териер.