До 23 март подаваме искане за отсрочване на задължения

До 23 март ще може да се подава искане за отсрочване на задължения по правилата на временния мораториум, съобщиха от БНБ.

До 23 март подаваме искане за отсрочване на задължения

Централната банка е одобрила предложението на Асоциацията на търговските банки за удължаване на временния мораториум върху задълженията заради кризата с Covid-19.


Според данните на БНБ в края на октомври 2020 г. са одобрени близо 89 000 искания на фирми и домакинства на обща стойност над 8,5 млрд. лв.

До 31 март догодина банките ще могат да се произнесат по исканията за отсрочване на задължения заради кризата с коронавируса, става ясно от съобщението на БНБ. 

Крайният срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките ще бъде до 31 декември 2021 г., но не повече от 9 месеца.

Въвежда се изискването задълженията, обект на мораториум, да са били редовни или с просрочие под 90 дни към датата на подаване на искането.

Също така се създава възможност задълженията, за които е било подадено искане за отсрочване преди 30 септември 2020 г., да могат да бъдат допълнително отсрочвани, като общият период на всички отсрочвания не надвишава 9 месеца.

Източник: БНР