6 стъпки за успех при зазимяването на цветята-исполини

6 стъпки за успех при зазимяването на цветята-исполини
Саксийните растения често се признават като една от най-проблемните категории градински растения.

Отглеждането на исполини в големи контейнери е удоволствие, но не е за всеки. И причината тук е банална – такива растения изискват грижи и време, а през лятото и ежедневни поливки. А да осигури подобна грижа далеч не е по силите на всеки цветар. И един от най-сложните компоненти при отглеждането на всяко саксийно растение, безусловно, се явява необходимостта от подготовка за зимата. Независимо от студоустойчивостта и издръжливостта на конкретната култура, именно те са залог за здраве и красота на растенията. Обмисленият подход към такава подготовка се явява най-надеждната гаранция, че ще успеете да се полюбувате на красотата на екзотиката и през следващата година.


Саксийните растения трябва да се превърнат в основна грижа след като прогнозите в близките дни започнат да отбелязват температури, близки до нулата. Независимо от издръжливостта на растенията, ще ви се наложи да се погрижите за тях, дори ако останат на чист въздух. А по-дългото им пребиваване в градината пък ще гарантира по-доброто им закаляване и по-малкия риск от поява на вредители.


В процеса на подготовка за зимата на всички многогодишни саксийни растения има два главни принципа – своевременност и да не се прекалява с бързането. При това те не си противоречат. Не е достатъчно само растенията да се внесат в помещенията навреме – важно е постепенно, плавно да ги подготвите за новото място. Тук могат да се отделят 6 главни компонента: правилният избор на време за внасяне на саксийните растения; изолиране за растенията, които ще зимуват навън; резитба на саксийните и санитарна обработка; просушаване на почвата и разполагане на растенията в буферна зона; подбор на условията и мястото на зимуване за всяко растение; преминаване на растенията в зимен режим на грижи.


Точното време


Не може да се определи точен срок за внасяне на саксийните растения в дома. Всяка година особеностите на климата са много различни. При топла есен внасянето може да се отложи, но понякога първите растения трябва да се приберат още през септември. И за да не сгрешите, трябва да следите прогнозата за времето.


По-лесно ще ви е да определите тези растения, с прибирането на които не трябва да бързате. Всички култури, които могат да зимуват навън, прекрасно ще понесат студовете дори в кашпи. Това са многогодишните луковични, кленът, тисът и магнолиите, хвойновите, чемширът, бръшлянът, бамбукът. Разбира се, ограниченият обем почва ще изисква допълнителна защита, но такива растения няма да се изплашат от първите мразове и могат да останат навън, докато температурата действително не падне до ниски стойности.


Ако в колекцията ви от цветя обаче има много южни, топлолюбиви, екзотични култури, то ще ви е трудно да определите точното време за прибирането им. За всеки вид си има изисквания. Например, розмаринът, лавровишната, олеандърът, дафиновото дърво, маслината издържат до 0 градуса. Стайните растения с тропически произход, обратното, се прибират преди студовете. Фикусите, абутилонът, драцената трябва да са под покрив, когато първите нощни температури стигнат 5-7 градуса.


Сукулентите, кактусите и цитрусовите, както и средиземноморските лиани, като бугенвилията, понасят дори периоди, когато температурата стигне 3-5 градуса, но все пак трябва да ги внесете преди студовете.


„Облечете“ зимуващите навън


За студоустойчивите саксийни растения допълнителното изолиране играе ролята на компенсиращ фактор: за разлика от растящите в градината растения саксийните се намират в съдове със закрита почва с ограничен обем, която замръзва много по-силно и студът за тях е много по-осезаем. Затова когато другите се подготвят за прибиране в дома, студоустойчивите се укриват и им се дава възможност да бъдат по-дълго време на чист въздух. Фактически укриването се явява просто обвиване на саксиите с материали, способни да създадат топлоизолиращ слой около съда, който не дава възможност на мраза да достигне до почвата. Но не трябва да забравяте и за още един важен нюанс: ако за храстите и дърветата е нужна само топлоизолация, то за тревистите, а още повече за клубенолуковичните гиганти, е нужна и защита от излишната влага.


Вземете ножицата


Навикът да почиствате саксийните растения преди да ги внесете в дома си не е уместен за всички цветя. За културите, които вече са в стадий на покой, резитбата се явява сериозен травмиращ фактор и повишава риска от заразяване с болести и вредители. Особено опасна в процеса на подготовка за зимуване е кардиналната резитба. За да не допуснете досадна грешка и да унищожите всичко с един замах на ножицата, спазвайте едно правило: подрежете само това, което е крайно необходимо за премахнете. В това число се включват повредените или болните филизи, сухите, сгъстените клонки, а също така и огромните плетове от лиани или разклонени растения, които изискват прекалено много място. Това не се отнася до палмите: при тях се оставят дори и листата, които изсъхват.


Важно е и да огледате растенията за болести и вредители и при най-малко съмнение да проведете обработка. Почистете листата и повърхността на почвата от замърсявания, а сухите листа и филизи трябва да се отстранят от растението. Не забравяйте да намалите поливането, а торенето трябва да се спре около месец преди това.


Къде спят китките


Главната задача при подбора на място за зимуване е създаването на тези условия, които ги няма в градината, тоест защита от мразовете. Помещението трябва да не замръзва. Най-надеждното правило за подбор на условията за презимуване гласи: студоустойчивите култури, които се внасят по-късно, се нуждаят от много по-прохладно място. Температурата от 3 до 5 градуса за тях е идеална. Съответно, южната екзотика, капризните красавици и тези култури, които се боят от сериозните застудявания, зимуват в съвсем други условия – при минимум 10-15 градуса. Те се прибират в зимната градина или в жилищно помещение. Към тези любители на прохладата се отнасят всички средиземноморски растения. Но има и култури, които зимуват при 18-24 градуса – абутилон, хибискус, банан.


С осветлението всичко е просто: ако растението запазва листа, значи има нужда от слънце и колкото помещението е по-светло, толкова по-добре. Само листопадните храсти и дървесните зимуват при тъмнина. Има още един нюанс: колкото е по-висока температурата, толкова е по-висока и потребността от осветление.


Преди да приберете растенията, трябва да почистите мястото от прах, отпадъци, да го проветрите. Помислете и за мерки за защита от гризачи, особено ако растенията се държат там, където съхранявате и посадъчния материал.


Стъпка по стъпка


Опаковането на многогодишните е най-сложната операция. На практика трябва да създадете въздушно-сух изолиращ слой. Първо трябва да подберете контейнер с по-голям размер, в който да можете да поставите съда със самото растение. Постелете на дъното порест материал – кокосово влакно или някаква рогозка. След това поставете някаква чинийка или поставка, за да не контактува саксията с дъното. Свободното пространство между стените запълнете със сухи стърготини или листа, като създадете изолиращ слой. С идването на студовете трябва да покриете и с някакъв изолиращ материал отвън.


Дърветата и храстите можете да поставите в сандъче или голям контейнер, като напълните празното пространство с мъх или сухи листа. От ледения вятър и зимното слънце ще скриете съда с рогозка или чувал. Главното е да осигурите изолация от почвата или повърхността на площадката, като поставите растението на някаква поставка, а също и да изолирате съда, като го защитите от вятъра.


В буферната зона


Всяко растение, дори ако го премествате от студената градина в студеното мазе, не трябва просто да се постави на новото място при появата на студове. То трябва постепенно да се адаптира – да се прибере по-рано в междинно по температура, защитено от ветровете и валежите място, където растението може окончателно да просъхнат листата и почвата и да се установи „зимен“ режим на оскъдно поливане. Буферната зона дава още един шанс да забележите проблемите на растението, да се намали стресовия фактор и да лесно да се адаптира към новия режим.


Конкретни срокове за пребиваване в буферната зона няма. Няколко дни или седмица са напълно подходящи, ако времето го позволява, но цветята трябва да се прибират само след подобно постепенно адаптиране.


Зимни грижи


Поддържането на чистота, ред и хигиена са главната цел през целия период на покой на растенията. Дори и при най-внимателния подход към резитбата и предприетите санитарни мерки сухи листа ще се появят. Те трябва да се почистват своевременно. Добре е да проверявате саксийните по време на покоя им толкова често, колкото и луковиците и посадъчния материал. Мониторингът е нужен, за да можете да забележите още първите признаци на вредители и болести, а профилактиката е най-доброто средство за реакция. По време на огледите проветрявайте помещението: достъпът на свеж въздух ще ви гарантира добро здраве.


Особено внимателно трябва да се отнасяте към поливането. Дори при зимуване в топла стая саксийните трябва да се поливат внимателно, като се ориентирате по влажността на субстрата, а не по предписаната честота на поливане. За всички саксийни, без изключение, които са прекарали лятото в градината, влажността трябва да се намали и да се избягват преовлажнения. Зимуващите на хлад растения се поливат буквално за поддържане на жизнените процеси с минимално количество вода. Цветята не се торят.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+